Windows 10 debloaten in 2020

Windows 10 debloaten in 2020

Wat iedereen in mijn ogen zou moeten doen na het installeren van Windows 10 is debloaten. Op die manier maak je het OS een pak minder zwaar en log en kan je er in principe meer prestaties uit halen.

Om je Windows 10 te debloaten zijn er natuurlijk een aantal tooltjes die collegasysadmin's hebben gemaakt onder een opensource licentie (opensource rules!) zodat jij die zonder problemen gratis mag gebruiken.

Windows 10 debloaters

Vooraleer je een tool kan kiezen ga je even na welke buildnummer van Windows je hebt. Aan de hand van die nummer kan je dan een selectie maken van welke tool je nodig hebt. Dit is nodig omdat elke tool wat meer gefocused is op een bepaalde build maar je bent wel in de mogelijkheid om de beide te gebruiken. Gebruik onderstaand commando om je build teweten te komen.

  • Gebruik de toetsencombinatie windowstoets + r
  • Typ winver en druk enter

Je krijgt dan onderstaand venster te zien waarvan je probleemloos je build kan aflezen.

Windows 10 buildnummer

Nu kan je je keuze gaan maken qua debloattool. De volgende tools raad ik je aan:

Voor build 1903: Windows10Debloater

Voor deze build is Windows10Debloater het beste, deze tool geeft je de mogelijkheid om het opkuisproces aan te passen of te doen met de standaard configuratie. Er is echt veel mogelijk en daarvan vind je alle nodige informatie op de Github pagina.

Wil je het script gebruiken zonder te downloaden kan je het volgende commando gebruiken in een elevated PowerShell.

iex ((New-Object System.Net.WebClient).DownloadString('https://git.io/debloat'))

Voor build 2004: Windows 10 setup script

Voor deze build is Windows 10 setup script het meeste aangeraden. Net als bovenstaande tool is er de mogelijkheid om de werking aan te passen maar dit alles is wat meer gericht op de nieuwere build van Windows. Het zijn beide goede tools voor wat ze zijn uitgewerkt.

Alle mogelijke informatie vind je op de Github pagina van het project.

Debloaters in actie!

Wil je graag eerst een even kijken wat deze scripts doen dan kan je best eerst even onderstaand filmpje bekijken. Geen nood, de YouTube link is de nocookie versie ;)

Succes!