Werken met symbolische links in Linux

Symbolische links, een van dé krachtigste functies binnen het Linux OS. Ik leer je hoe je ermee kan werken en je het leven makkelijker kan maken.

Werken met symbolische links in Linux

Symbolische links, beter gekend als symlinks in Linux is een soort van bestand dat verwijst naar een ander bestand of map op de schijf. Je kan het een beetje vergelijken met een snelkoppeling in Windows.

In deze blog bespreek ik uitgebreid hoe je het doet in een Linux systeem maar ben je een Windowsgebruiker dan raad ik je aan om even de syntax op te zoeken die mklink hanteert.

Het machtige ln commando

Let er op dat er nog meer toevoegingen zijn in het ls commando maar aangezien deze blog gaat over symbolische links gebruiken we enkel de s flag.

De syntax die steeds wordt gebruikt is:

ln -s <doelmap> <naam_snelkoppeling>

Vooraleer je je symlink aan kan maken heb je een kleine keuze te maken. Ofwel navigeer je in Terminal naar de locatie waar je de symlink wil hebben of je specifieert in het commando het volledige pad.

In onderstaand voorbeeld heb ik de link gemaakt in de locatie waar ik was, in dit geval mijn persoonlijke map Home. De syntax zie je op de eerste regel in het Terminalvenster maar voor het makkelijke copy/paste werk zet ik ze hier ook nog eens neer.

ln -s ~/Documenten/ docs
Symlink naar een map

Wat is er nu juist gedaan? Wel, ik heb op deze moment in mijn thuismap een snelkoppeling met als naam docs die verwijst naar de map Documenten.

Je ziet onmiddelijk ook de link staan in je bestandsbeheerder.

Symlink zichtbaar in bestandsbeheer.

Om een bestand te symlinken gebruik je eigenlijk exact dezelfde syntax zoals je doet bij een map. Alleen verwijs je hier naar een bestand. Zo simpel is het. In het voorbeeld gebruikte ik dit commando.

ln -s ~/Afbeeldingen/ln-nautilus.png lnt
Symlink naar een bestand

Er is met dit commando een link gemaakt naar een bepaalde afbeelding op de schijf die toegankelijk is vanuit mijn thuismap. De link met als naam lnt zie je ook terug vanuit je bestandsbeheerder.

Symlink zichtbaar in bestandsbeheer.

Dit is het gebruik van symbolische links in een notendop. De belangrijkste manier hoe je in een Linux bestandssysteem bestanden en mappen kan linken. Heb je vragen of opmerkingen dan mag je ze steeds posten in een reactie op dit artikel op de Facebookpagina.