Wat doe je na een Manjaro installatie?

Wat doe je na een Manjaro installatie?

Je hebt net een nieuwe installatie gedaan op je computer van Manjaro en nu zit je daar, what next?

Wel, er zijn een aantal dingen die ik persoonlijk prefereer om te installeren en mijn systeem in gereedheid te brengen voor dagelijks gebruik. Ik lijst ze even op en geef een klein woordje uitleg over het hoe en waarom van deze pakketten.

Basispakketten

First things first, vooraleer we eender welk pakket gaan installeren doen we een upgrade van de huidige pakketten.

sudo pacman -Syu

Let er even op welke pakketten je installeert, als je ziet dat er een nieuwe kernel tussen zit dan zou ik je adviseren om na het upgradeproces even opnieuw op te starten zodat de nieuwe kernel wordt gebruikt en dan kan je verder met deze gids.

Het eerste wat ik na de systeemupgrade doe is het installeren van yay. Yay is een alternatief voor de Pacman pakketmanager. De reden? Via Yay heb je toegang tot de AUR, dat is de Arch User Repository. In deze repo staat superveel software die je anders via de broncode zou moeten compileren om te gebruiken.

sudo pacman -S yay

Vanaf nu heb je toegang tot de AUR en is je leven een heel pak makkelijker. Vanaf nu gaan we dan ook Yay gebruiken om verdere software te installeren.

Note: gebruik Yay nooit als superuser, de tool vraagt jouw wachtwoord wanneer nodig!

Hierna installeer ik de pakketten die Yay nodig heeft om bepaalde content te gaan compileren, daarvoor installeer je de base-devel pakkettengroep.

$ yay -S base-devel

Nu ben je in het bezit van de meest gangbare pakketten die nodig zijn om het buildproces smooth te laten verlopen.

Optimalisatie

Onder optimaliseren van het systeem versta ik de handelingen die ervoor zorgen dat je systeem vlotter werkt, out of the box werkt Manjaro zeer goed maar mits een paar kleine tweaks kan het beter.

GRUB delay time uitzetten

De delaytime of wachttijd van GRUB is de tijd die GRUB tijdens het opstarten wacht vooraleer automatisch door te booten. In die tijd heb je de mogelijkheid om de bootopties te kiezen, dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld werkt met verschillende kernels en dergelijke. Als normale gebruiker is de kans klein dat je dat doet dus dan heb je ook geen nood aan dergelijke nutteloze seconden. We zetten deze dus uit.

Deze wachttijd uitzetten doe je in het configuratiebestand van GRUB. In dit geval gebruik ik nano als editor omdat dat gewoon mijn favoriete editor is, jij gebruikt welke je maar wil. Het commando isals volgt.

sudo nano /etc/default/grub

In dat bestand pas je de waarde van GRUB_TIMEOUT aan naar 0 zoals je hier kan zien.

Swappiness

Optimalisatie van je RAM- en SWAPgebruik wordt uitgevoerd aan de hand van de swappiness waarde. De standaardwaarde is ingesteld op 60 terwijl dat eigenlijk niet meer nodig is de dag van vandaag. Zeer veel gebruikers hebben geen SWAP partitie meer omdat ze in bezit zijn van meer dan genoeg RAM geheugen.

Als jij 8GB of meer in je systeem hebt kan je gerust de swappiness aanpassen naar 10. Je doet dat op de volgende manier.

sudo nano /etc/sysctl.d/100-manjaro.conf

De kans is groot dat je deze file niet hebt maar met bovenstaand commando maak je de file ineens aan dus let op die vervloekte typo's! In dat bestand zet je onderstaande regel en sla je het bestand op.

vm.swappiness=10

Deze wijzigingen hebben effect vanaf de volgende keer dat je je computer opstart. Je kiest zelf of je hier nu de tijd voor neemt of niet.

Spellingscontrole

Als je regelmatig documenten schrijft is een goede spellingscontrole een welkome hulp. Manjaro heeft out of the box al een vrij goede spellingscontrole maar het kan nog beter, daarvoor installeer je onderstaande pakketten.

yay -S aspell-nl libmythes mythes-nl languagetool

Deze pakketten zijn niet van de kleinste dus afhankelijk van jouw internetsnelheid kan het installeren wel even duren. Zoals je in onderstaande screenshot kan zien is languagetool 1 van de 10 grootste geïnstalleerde pakketten op mijn systeem.

yay -Ps

MS fonts

Wanneer je regelmatig in contact komt met documenten die vanaf een windowsmachine komen of je moet documenten maken voor windowsgebruikers is het wel aangeraden om de Microsoft fonts te installeren. Deze fonts vind je terug in de AUR.

yay -S ttf-ms-fonts

Het is een pakketje dat je wel een eind verder helpt qua compatibiliteit.

SSD trim

Trim is een pakket dat ervoor zorgt dat de levensduur van je SSD drastisch verlengd wordt. Aangezien de kans vrij groot is dat ook jij een solid state disk in je computer hebt geramd is het aangeraden dit in te stellen via systemctl met onderstaand commando.

sudo systemctl enable fstrim.timer

Clean it up!

De laatste tip die ik je nog wil geven is het bekijken welk programma's er voorgeïnstalleerd zijn die je niet wil hebben. Vermoedelijk zijn dat er weinig maar kijk even rond en verwijder ze met:

yay -Rns <pakketnaam>

Als dat gedaan is kan je eventjes gaan kijken of er nog pakketten op je systeem staan die voor niks meer nodig zijn, de zogenaamde orphans of wezen en dat doe je met dit commando.

yay -Yc

Als er orphans aanwezig zijn op je systeem krijg je iets te zien zoals dit.

yay -Yc

Dit is een overzicht van wat ik doe na een nieuwe installatie van Linux. Deze handleiding is op maat gemaakt voor Manjaro maar je kan er mee aan de slag voor elke distributie. Het enige verschil is dat je bijvoorbeeld geen AUR hebt of een andere pakketmanager moet gebruiken.

Zijn er in jouw ogen dingen die ik vergeten ben of toch nog zou moeten doen dan hoor ik het graag in een reactie hieronder.

Cheers John!