Waarom je wel een virusscanner installeert op je Linuxmachine!

Waarom je wel een virusscanner installeert op je Linuxmachine!

Ik vertel graag dat Linux immuun is voor virussen maar het is en blijft een mythe, in principe is elk systeem dat verbonden is met een netwerk vatbaar voor wantoestanden. Waarom wordt overal gezegd dat Linux immuun is voor virussen?

Het antwoord op die vraag ligt zeer genuanceerd.

Iedereen weet dat de meeste virussen gewoon niet werken op Linux omdat Windowsprogramma's niet werken op ons besturingssysteem. Malware wordt geschreven op die manier omdat gewoon het grootste marktaandeel toebehoort aan Windows maar ook om de volgende redenen:

  • iedereen werkt met Windows dus ook de minder technisch begaafden onder ons.
  • veel eindgebruikers werken als administrator wat zeer gevaarlijk is.
  • Linuxgebruikers worden aanzien als mensen met redelijk wat computerkennis en worden waarschijnlijk niet zo makkelijk om de tuin geleid.

Let op, dit is mijn persoonlijke mening maar hetgeen mij vooral verontrust is het feit dat zeer veel gebruikers hun dagelijks werk verrichten onder een administratorlevel account. Dit is zeer gevaarlijk, 1 verkeerd klikje en je kan al wat malware geïnstalleerd hebben zonder dat je er eigenlijk bij nadenkt want het is bewezen dat zeer veel mensen maar half lezen wat er in dialoogvensters staat. Een vals dialoogvenster is dus niet opgemerkt.

Het Linuxsysteem is totaal anders opgebouwd, je kan gewoon niks installeren of dergelijke zonder het invoeren van je administratorwachtwoord. Als je deze werkwijze en een beetje computerkennis combineert dan heb je toch al een zekere vorm van veiligheid.

Waarom installeer je dan best toch een virusscanner?

Je doet het voor jezelf een extra laag van veiligheid te geven maar je doet het vooral voor je medemens die wel op Windows werkt. Heel dikwijls worden malware doorgestuurd via mail, chat, enzoverder. Stel dat je een geïnfecteerd bestand krijgt en je stuurt dat door naar een andere persoon dan kan die zijn systeem wel degelijk infecteren ondanks dat jij er geen last van had.

Dit is maar 1 van de vele mogelijke scenario's. Je kan de keten doorbreken door gewoon te investeren in een beetje computerbeveiliging waar jij maar ook anderen beter van kunnen worden.

Nog juist een quick tip! Gelijk welk besturingssysteem je ook gebruikt, de beste malwarescanner is je gezond verstand!