Waarom ik Linux gebruik als daily driver?

Waarom ik Linux gebruik als daily driver?

Na al mijn evangelisch gebral over Linux based operating systems is het wel eens tijd om eens uit te leggen waarom ik nu juist voor dit soort besturingssysteem heb gekozen.

In 1 woord: productiviteit!

Een factor die voor mij en hoogstwaarschijnlijk voor vele anderen waar is is dat je je PC gebruikt voor productieve taken. Ja, ik speel ook af en toe eens een leuk spelletje maar dat is niet de hoofdreden waarom ik een computer in huis heb gehaald.

Productief zijn betekend voor mij zoveel mogelijk werk gedaan krijgen tijdens de tijd die je voorhanden hebt. Dit kan alleen als je een systeem hebt dat meewerkt in plaats van tegenwerkt. Dat laatste is iets dat je regelmatig voor hebt bij het populairste OS van deze aardkluit.

Hoe dikwijls denk je wel niet van: "Waarom werkt dit nu weer niet" of "Hell no, weer updates installeren en ik heb er geen tijd voor" of "Hmm, blue screen of death". Dit zijn een paar zaken die ik even zo uit mijn mouw kan schudden maar als je heel eerlijk bent tegen jezelf kan je er nog wel een paar opsommen.

Blue screen

Dat onnodige tijdverlies is al de eerste zaak waarom ik Redmond de rug toekeer. Daarnaast ook nog eens de bekende privacy-issues waar ik me mateloos aan stoor, zeker een NO NO. Je bent zelf niet vrij om de software te gebruiken die je wil! Stel je maar eens voor dat je graag Microsoft Onedrive wil deïnstalleren en dezelfde integratie wil verkrijgen met eender welke clouddienst op de interwebz. No possiblé! Oh ja, Windows gebruiken zonder een Microsoft account wordt ook steeds minder en minder toegankelijk gemaakt.

Dus!

Nog even opsommen waarom ik mijn tijd steek in het leren gebruiken van een opensource OS gebaseerd op de Linux kernel:

  1. Geen tijdverlies, ik bepaal wanneer mijn systeem wat doet.
  2. Geen privacy-issues, ik kies wat wie mag weten, hoe en wanneer.
  3. Ik installeer de software die ik wil én op een veilige manier.
  4. Ik kies welke accounts er gemaakt worden, met welke rechten en aan welke diensten die gelinkt zijn indien gewenst.

Voila, redenen genoeg voor jou om ook eens te kijken. Ben je een fervente gamer? Probeer dan zeker eens Looking glass uit. Die software, die momenteel nog in alfa is, maar wel al zeer stabiel werkt zorgt ervoor dat je door middel van een KVM virtuele machine alle games kan spelen. Wil je leren hoe je KVM moet installeren? Lees dan zeker mijn blog over KVM op Debian.

Heb jij opmerkingen over deze blog of wil je me iets vertellen? Aarzel dan zeker niet om een reactie te posten hieronder!