Ventoy, bootable usb on steroids

Ben je het moe om steeds opnieuw en opnieuw bootable usb sticks te maken? Ventoy to the rescue!

Ventoy, bootable usb on steroids

Wie met verschillende besturingssystemen werkt heeft de ervaring al zeker onder de knie om een bootable usb stick te maken. Je weet dan ook dat je per OS een aparte bootable stick moet hebben.

Of wel formatteer je die ene opnieuw en opnieuw of je hebt er eentje liggen voor elk courant OS dat je gebruikt. Recent kwam ik op een Github repo die dit probleem helemaal voor je wegneemt.

Stel dat je een USB stickje hebt waar je gewoon al die verschillende iso bestanden op gooit en je van daaruit kan kiezen welke je wil opstarten. Dat klinkt te mooi he, wel, het is gewoon wat Ventoy voor je doet.

Installeren

Allereerst download je Ventoy voor jouw OS via de releases pagina van het project. Na het uitpakken ga je het installeren op je USB stick. Onder Linux doe je dat met het volgende commando.

chmod +x Ventoy2Disk.sh 
sudo sh Ventoy2Disk.sh -i /dex/sda

Indienjouw USB stick bijvoorbeeld zich bevind op sdb dan pas je bovenstaand commando daar uiteraard aan aan. Na het drukken van de enter toets krijg je een scherm te zien waar er om jouw bevestiging word gevraagd.

Installatie Ventoy

Als je tweemaal bevestigd zal de installatie zo voorbij zijn en kan je beginnen aan het installeren van je ISO bestandenwaarvan je wil booten. Een installatie van Ventoy die gelukt is ziet er uit als volgt.

Installeren van ISO bestanden

Als je nu in je bestandsbeheer gaat kijken zie je dat de USB schijf waar je Ventoy op hebt geïnstalleerd leeg is. Niks is minder waar, je ziet namelijk alleen de map waar je ISO files in moeten komen.

Met andere woorden rest er je nu alleen nog om ISO's te downloaden en op de stick te gooien. Wanneer je dan later van die stick boot krijg je een keuzemenu waarin je kan kiezen welke ISO je wilt booten. Het ziet er een beetje uit als volgt.

Deze zal bij ieder van jullie wel van pas komen vermoed ik :)