Chiaki, Playstation 4 Remote play voor Linux!

Chiaki, Playstation 4 Remote play voor Linux!

Voor Windows en Apple machines bracht Sony dit jaar Remote Play uit. Een applicatie waarmee je verbinding kan maken met je Playstation vanop je computer om zo je favoriete games toch te kunnen spelen als je huisgenoten de televisie willen bezetten.

Dat Linux momenteel nog niet officieel ondersteund wordt is zeker niet vreemd omdat ons marktaandeel momenteel nog te klein is maar geen nood, wij maken dit gewoon voor onszelf Sony! Dit dachten de mensen achter Chiaki.

Installatie van Chiaki

Het installeren van Chiaki is een fluitje van een cent. Je kan het op 2 manieren doen:

  • Compileren vanaf de broncode
  • Een AppImage downloaden

Normaal gezien zal je er steeds voor kiezen om de AppImage te kiezen omdat dat vlotter werkt dus in dit artikel behandel ik ook die werkwijze. De AppImage file download je via deze Githublink, kies daar de meest recente versie uit.

Je plaatst deze file eigenlijk waar je ook maar wil maar gezien de Linux bestandsstructuur plaats je hem normaal gezien in /opt. Je verplaatst de AppImage naar daar met het volgende commando.

sudo mv ~/Downloads/Chiaki-blabla.AppImage /opt/Chiaki-blabla.AppImage

Daarna moet je bij een AppImage steeds de uitvoerbare rechten toekennen. Dit doe je als volgt.

sudo chmod +x /opt/Chiaki-blabla.AppImage

That's it! Chiaki is vanaf nu geïnstalleerd op je computer. Als je hem wil integreren met je desktopomgeving kan je er nog even een .desktop file voor aanmaken maar dit ga ik niet coveren in dit artikel.

Configuratie van Chiaki

Vooraleer je kan beginnen gamen moet je er eerst voor zorgen dat de connectie kan worden gemaakt tussen beide apparaten, zijnde je PC en je PS4, dit gaan we doen door je Playstation toe te voegen aan Chiaki door middel van je ID en pin code. Piece of cake!

Om van start te gaan start je Chiaki op. Dat kan je doen via de desktopintegratie als je dat hebt gedaan of via de Terminal. Via Terminal kan je het bijvoorbeeld zo doen.

cd /opt
./Chiaki-blabla.AppImage

Je krijgt dan een scherm te zien waar normaal gezien jouw Playstation op staat. Het is aangeraden je Playstation voor deze keer gewoon aan te zetten. Het scherm ziet er uit als onderstaand maar dan staat jouw PS4 niet geregistreerd. Je kan er dan op klikken om te registreren of je klikt op de + rechtboven het scherm om er manueel eentje toe te voegen.

Chiaki PS4 Remote Play

Wat je daarna moet doen is dit script downloaden. Dit script gaat jou laten inloggen op je PSN account waardoor je jouw account ID kan teweten komen. Je zal dan een url moeten copy/pasten. Het script run je las volgt:

python3 psn-account-id.py

Als je dat hebt gedaan ga je nog op zoek naar je PIN code. Die vind je op je PS4 via Instellingen / Verbindingsinstellingen voor Remote Play / Apparaat toevoegen zoals je ziet op onderstaand scherm.

Je vult die pincode dan ook in in het respectievelijke veld en je klikt op register en dan ben je klaar. Je kan vanaf nu jouw Playstation bedienen via remote play.

Om te verbinden met je console dubbelklik je erop in het Chiaki scherm en je kan er dan ineens ook voor kiezen om een Wake on LAN pakketje te sturen zodat je console uit rustmodus kan komen. Het spreekt voor zich dat je op je console die toestemming wel moet hebben gegeven. Die instelling vind je onder de instellingen op het vlak van energie.