Steam Windows games runnen via Proton

Steam Windows games runnen via Proton

Steam, en daarmee bedoel ik Valve, heeft grote sympathie binnen de Linuxgemeenschap. Valve steekt enorm veel tijd en budget in het ondersteunen van Linux als het op gamers aankomt.

Zo is er een native clientapplicatie voor de verschillende Linuxdistributies die makkelijk te installeren is via de pakketmanager. Bij sommige distributies zoals Manjaro wordt de client standaard geïnstalleerd. Naast het installeren van de native Linuxgames kan je er ook meer mee. Zo maakt Valve ook een compatibility tool die Proton heet.

Proton zorgt er voor dat je de meeste Windows games kan draaien op Linux zonder je zorgen te moeten maken over al te veel nerdy hacks. In de praktijk komt het aan op 1 vinkje aanzetten en je bent er klaar voor. Kom, ik laat je zien hoe je dat doet.

Proton aanzetten voor alle games in je bibliotheek

Je kan er voor kiezen om Proton te activeren voor alle Windows games in je bibliotheek. Dit kan je doen door de volgende instelling te maken.

Ga naar Steam - Settings en dan klik je in de linkerkolom op Steam Play. Zet nu het vinkje aan naast Enable Steam Play for all other titles. Je kan optioneel ook nog kiezen om een bepaalde versie van Proton in te stellen.

Steam - enable Steam Play for all other titles

Het enige wat je daarna nog moet doen is Steam opnieuw starten om de instellingen geldig te laten worden.

Proton aanzetten voor een welbepaalde game

Naast het gebruiken van Proton voor alle games kan je ook nog instellingen doen per game. Je zou dit doen omdat bijvoorbeeld een bepaalde game beter werkt met een bepaalde versie van Proton, of je hebt een custom versie van Proton gedownload voor een bepaalde game.

Letterlijk alles is mogelijk. Om deze instelling voor een bepaalde game te doen ga je op zoek naar die game waarvoor je de instelling wil doen in je bibliotheek. Klik je daar eens op met je rechtse muisknopje dan kan je daar kiezen voor eigenschappen of properties.

Als voorbeeld heb ik dat gedaan op Lostwinds, een pure Windowsgame. In het venster van de eigenschappen van het spel vind je onderaan op het tabblad general het vinkje dat je moet aanzetten.

Proton aanzetten voor een bepaald spel

Vink "Force the use of a specific Steam Play compatibility tool" aan en klik op Close. Wanneer je het spel gaat installeren ga je automatisch ook de geselecteerde Proton versie op je systeem installeren.

De kans is zeer groot dat je spel beter draait dan op Windows zelfs al draait het onder een compatibilitytool. De eerste meldingen van deze situatie zijn er al. Zoals je op onderstaande screenshot kan zien draait LostWinds perfect op mijn machine onder Proton.

Lostwinds onder Proton

Wil je meer weten over welke games er allemaal draaien onder Proton dan raad ik je zeker aan een bezoekje te brengen aan ProtonDB. Deze website bundelt alle informatie die je nodig hebt om niet voor verrassingen te komen te staan.

Game on my friends!