Starten met Linux - werken met de Terminal

Starten met Linux - werken met de Terminal

De meest krachtige, en voor de meeste mensen ook de afschrikwekkendste, tool in Linux is vast en zeker de Terminal. Hiermee bedoel ik dat DOS-a-like venstertje waar je allerlei rare commando's kan inzetten om je computer te besturen.

Iedereen raad ik aan om de syntax te leren voor zijn soort Terminal die beschikbaar is voor het besturingssysteem in kwestie. Het bespaart je veel tijd en geeft je een hoop meer mogelijkheden.

Wist je dat dat bij Windows het zelfde geval is met Powershell? Dé manier om je besturingssysteem bij te stellen en te temmen!

Basiscommando's

De basiscommando's zijn commando's die je in staat stellen om de algemene taken te volbrengen op elk Linux systeem. Ik licht er enkele toe.

PWD

PWD staat voor "Print Working Directory", in het kort geeft dit commando weer in welke directory je je bevindt. Indien je de Terminal net hebt geopend dan bevind je je normaal gezien in je thuisdirectory zoals in onderstaand voorbeeld.

$ pwd
pwd

CD

CD staat voor "Change directory" en dient om te navigeren doorheen de directorystructuur op je systeem.

Protip: het ~ teken staat steeds voor je homedirectory en bespaart je een hoop typwerk.

$ cd ~/Documenten
cd

CP

CP staat voor "copy" en dient dus om directory's en bestanden te kopiëren. Het commando kent vele opties welke ik niet ga behandelen en je graag doorverwijs naar de rapidtables website.

$ cp <bron> <bestemming>
cp

RM

RM staat voor "Remove" en is dus bedoeld om bestanden en mappen te verwijderen. In onderstaand voorbeeld verwijder ik het zonet gekopieerde bestand copy.txt dat nu in mijn thuismap terecht is gekomen.

$ rm ~/copy.txt

Wil je daarentegen een hele map verwijderen met alles wat zich daarin bevind dan moet je de syntax een beetje aanpassen naar onderstaand voorbeeld.

$ rm -rf <mapnaam>

LS

LS staat voor "list", je kan er met andere woorden de inhoud van een map mee gaan oplijsten. De vele opties die er zijn om je oplijsting mee te gaan aanpassen ga ik niet behandelen maar kan je wel terug vinden op de Rapidtables website.

De meest handige lijstweergave krijg je met onderstaande opties, dit commando neem ik steeds op in een alias op mijn systeem.

$ ls -ll <map>
ls 

Dit zijn de eerste 5 toch wel belangrijke basiscommando's om te gebruiken in de Terminal, meer komen er nog in latere blogs en video's dus voorlopig kan je hier al mee aan de slag en wat meer vertrouwd worden in een non-gui omgeving.

Cu next time!