Starten met Linux - snapd gebruiken

Starten met Linux - snapd gebruiken

Door de jaren heen is Linux steeds gebruiksvriendelijker geworden. Waar je vroeger steeds bezig was met het compileren van broncode om bepaalde programma's op je systeem te laten draaien zijn er tegenwoordig een soort van appstore's aanwezig en ook programma's in de trend van Snap, en die laatste daar ga ik het vandaag over hebben.

Misschien heb je gedacht dat je een typo hebt gezien in de titel maar niks is minder waar. Snap is een programma en dat programma draait op je computer als een daemon, vandaar de naam snapd(aemon). Als je recent van Windows naar linux bent gekomen dan kan je een daemon vergelijken met een proces in Windows. Het is iets wat op de achtergrond draait.

Je kan via Snap enorm veel verschillende programma's op een zeer gemakkelijke manier installeren en beheren. Snap voorziet in een zeer uitgebreide cataloog van populaire programma's die je hier kan inkijken. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld Spotify, je kent zeker en vast deze populaire muziekstreamer.

Installatie van snapd

Installeren van Snap is zo gefixed, afhankelijk van je distributie varieert de syntax maar alle meest gangbare distributies kan je via deze link vinden. In dit voorbeeld ga ik de syntax weergeven voor Arch gebaseerde distributies, in mijn geval Manjaro.

Snap installeer je via de gekende pakketbeheerder, bij Manjaro is dat pacman met het volgende commando.

sudo pacman -S snapd

Daarna gaan we ervoor zorgen dat snap bij het opstarten meestart en zich aan het socket bindt met het volgende commando.

sudo systemctl enable --now snapd.socket

Meer als dit omvat de installatie van snapd niet. Om verder te laten zien hoe Snap werkt ga ik Spotify installeren.

Installeren van een snap, Spotify

Installeren van Spotify doe je met een klein commando, namelijk:

snap install spotify

That's it. Als je nu gaat kijken tussen je geïnstalleerde software zal je er Spotify in terugvinden.

Je kan op deze manier ook de Snap store installeren, dit is voor gebruikers van de grafische interface een nog makkelijkere manier om snaps te beheren op hun systeem.

Veel plezier!