Starten met linux - jouw type shell aanpassen

Starten met linux - jouw type shell aanpassen

Een zeer groot voordeel aan het gebruiken van Linux is het feit dat alles aanpasbaar is. Op deze manier maak je een volledig aan jouw wensen aangepast systeem klaar.

Eén van de aspecten die je kan aanpassen is jouw shelltype, dit is eigenlijk hetgene je in jouw terminal / console te zien krijgt. Dit is iets wat ik telkens wijzig na een installatie van Manjaro.

Manjaro heeft standaard zsh aan boord maar aangezien ik liever werk met bash pas ik deze dus aan.

Werkwijze

De werkwijze om je shell aan te passen is zeer eenvoudig. Hiervoor gebruik je het chsh commando. Zeker een nuttig commando om in je toolbox te bewaren.

Allereerst kan je gaan kijken welke shells er aanwezig zijn op jouw systeem. Hier voor gebruik je het volgende commando:

$ cat /etc/shells
Lijst van geïnstalleerde shells

Jouw eigen shell aanpassen

Een standaard gebruiker kan alleen zijn eigen shell aanpassen. Dit doe je met het volgende commando:

$ chsh -s <your_desired_shell>

Je maakt je keuze uit een van de reeds geïnstalleerde shells die je eerder opvroeg. Linux systemen worden meestal beheerd door een systeemadministrator. Een administrator, ook wel de "root user" genoemd.

Het root account op je systeem is vergelijkbaar met de "Administrator" account op je Windows machine. Als root user kan je de shell van iedere gebruiker op je computer aanpassen, je doet dat met onderstaand commando.

$ sudo chsh -s /bin/bash eddy

Bovenstaand commando past de gebruiker "eddy" zijn shell aan naar bash. Meer is er niet aan te onthouden.

Opgelet: Om de wijziging van shell te activeren dien je jezelf af te melden. Bij de volgende aanmelding worden de wijzigingen zichtbaar.