Sonos gen.1 = end of life

Sonos gen.1 = end of life

Dikke clickbait in zekere zin maar het wordt allemaal zo meteen wel duidelijk over wat het gaat. Voor wie niet weet wat Sonos eigenlijk is doe ik het even uit de doeken.

Ik ben al jaren een keigrote fan van Sonos en zijn producten, mensen die mij persoonlijk kennen weten dat ik hun Sonos waarschijnlijk al eens heb proberen aansmeren. Gewoon omdat ik er zo gek van ben en iedereen de kwaliteit wel beaamt als ze het kristalheldere geluid horen.

Wat is Sonos?

Sonos is een fabrikant van audiomateriaal en de pionier op het vlak van zoneplayers. Sonos vond dit systeem uit en de andere proberen hun maar na te doen. Wat is een zone-player? Wel dat is een speaker die je via WiFi verbindt met je thuisnetwerk en toevoegd aan een zone, meerbepaald een locatie in je woning. Via een app kan je dan muziek laten afspelen op bepaalde locaties, speakers groeperen en nog veel meer.

Je kan je creativiteit de vrije loop laten gaan en Sonos doet de rest om alles naadloos te laten verlopen.

Gen. 1 = end of life?

Als een product zo goed is, waarom gaat het dan end of life hoor ik je zeggen? Wel, de ondersteuning voor de eerste generatie Sonos producten valt inderdaad weg vanaf Mei 2020 maar dat komt niet doordat Sonos hun eerste generatie laat vallen om meer nieuws te kunnen verkopen, eerder door het feit dat het hardwarematig niet meer mogelijk gaat zijn om updates te installeren.

Door de jaren heen, mijn Play:5 zal nu ongeveer 10 jaar oud zijn, is de technologie zo hard veranderd en uitgebreid dat het geheugen op de oude producten niet meer toereikend is. Daarom zijn ze genoodzaakt om de eerste generatie end of life te verklaren.

End of life is eigenlijk niet volledig correct, de apparaten blijven wel degelijk werken maar aangezien je geen updates meer krijgt kan het zijn dat in de toekomst bepaalde dienste niet meer gaan werken op jouw Sonos systeem.

Trade-up programma

Sonos is langs de ene kant wel zo vriendelijk om een Trade-up programma te voorzien. Dat programma doet het volgende:

  • Het zorgt ervoor dat je Sonos apparaten deftig worden gerecycleerd.
  • Het zorgt ervoor dat je Sonos apparaten 30% korting opleveren als je via het programma een nieuw Sonos apparaat aanschaft.
Voor sommige zal het misschien klinken als een slimme verkoopstrukje maar persoonlijk ben ik wel aangenaam verrast met de geste die het bedrijf doet. Er zijn andere triple-A bedrijven die zijn klanten dit elk jaar flikt en daar kraait geen haan over.

What will Nerdistan do

Ik ben er nog niet uit wat ik ga doen op deze moment maar de situatie ziet er als volgt uit. Mijn apparaten die in Mei 2020 geen ondersteuning meer genieten zijn:

  • Sonos Bridge
  • Sonos Play:5

Sonos Bridge

Wie kent dat ding nog? Het is inmiddels niet meer nodig om het te gebruiken maar uit luiheid heb ik het er altijd tussen laten staan. In heel dit verhaal is het zeker een goede zaak dat ik het ben blijven gebruiken want nu staat het op mijn account tussen de recycleerbare producten en levert hij me ook 30% korting op.

De Bridge diende vroeger ervoor om een apart Sonos wireless netwerk te maken. Nu is dit niet meer nodig aangezien Sonos kan verbinden met je thuisnetwerk.

Sonos Bridge

Je kan ook steeds je Bridge vervangen door een Sonos Boost maar ik ga hier zeker niet voor opteren. Voor een deftig WiFi-signaal doorheen het huis opteer ik wel voor een Mesh systeem.

Sonos Play:5

Hier wringt bij mij het schoentje. Aan deze zijn functionaliteit mag niks gebeuren aangezien het mijn muzieksysteem is in de huiskamer en dagelijks verschillende uren gebruikt wordt.

Sonos Play:5

De twijfel wordt bij mij gezaaid omwille van het feit dat Sonos voor het eerst geen problemen verwacht en de problemen die verwacht worden op termijn zouden komen door gebruik van je digitale assistent. Deze gebruik ik momenteel niet maar daar komt spoedig verandering in. Hiervoor zou ik niet instappen in het Trade-up programma.

Mocht er nu natuurlijk iets gebeuren met de Spotify integratie dan heb ik een probleem. Big time! Ik luister letterlijk niks anders dan Spotify, vroeger hier en daar nog een streepje muziek over soundcloud maar dat is ook al zeer lang geleden.

Bezwaren...

Na goed te hebben nagedacht over dit hele programma zijn er naast de pro's die ik eerder beschreef ook wat contra's.

  • Waarom meedoen aan het hele wegwerpmaatschappijgedoe?
  • Werkende apparaten vervangen is niet goed voor het milieu.
  • Ik beslis zelf wanneer ik upgrade! -> Vrije wereld, ik beslis zelf!
  • Prijs

Bovenstaande punten zijn voor mij ware gamechangers. De kans zal dus nihil zijn dat ik mijn end of life producten ga upgraden. Naast het feit dat Sonos duur is (maar zijn centen wel waard) is het hele gedoe nog eens extra belastend voor de omgeving en daar wil ik niet aan meewerken.

Ga er dus maar vanuit dat ik mijn apparatuur blijf gebruiken tot wanneer het zijn laatste adem uitblaast.