Smartphones powered by Tux

Smartphones powered by Tux

Ik stel hoge eisen aan de controle van mijn eigen privacy als het aankomt op het gebruik van technologie, dat is ook 1 van de redenen waarom ik alle producten van Microsoft de deur heb gewezen en ik ben ook van plan om dat met het merendeel van de Google producten te gaan doen.

Vooraleer ik bovenstaande statement kan uitvoeren zal er nog een en ander moeten evolueren maar de kans is groot dat dit in 2020 staat te gebeuren. In deze blog ga ik het hebben over de Linux powered smartphones aangezien dit op deze moment nogal een hot topic is, althans voor mij toch.

Tuxphone Qué?

Voor Linuxgebruikers is Tux geen onbekende want hij is de mascotte van het bekende besturingssysteem. Ken je hem nog niet dan stel ik hem graag aan je voor.

Tux , de Linux mascotte

Nu je dit weet versta je waarschijnlijk wel de woordspeling in de titel van deze paragraaf. Ik wil dus dolgraag een Linux telefoon omwille van een aantal factoren. Namelijk:

  • Vrije software
  • Geen bloat
  • Geen vendor lock-in!
  • Zelfde software als op de desktop

Dat zijn zowat de belangrijkste punten waarom ik vind dat je je traditionele smartphone moet laten recycleren. Meer en meer worden mensen vastgebonden aan bepaalde ecosystemen en dat zou niet mogen kunnen.

Ja maar, Android is toch Linux? Dat zeg je toch steeds...

Ja hoor, dit is in zekere zin zo. Android is gebaseerd op de Linux kernel en dat is een zeer goede basis ware het niet dat Google zoveel wijzigingen eraan heeft toegevoegd dat het het omvormt tot een niet vrij product, bad news! Daarnaast zondigt Google met hun Android OS tegen alle punten die ik hierboven opnoemde en voor mij persoonlijk kan dat niet.

Modellen

Allemaal goed en wel maar welke modellen zijn dan beschikbaar? Momenteel zijn er 2 fabrikanten die serieus in de lift zitten met hun hardware. Dit zijn enerzijde Purism & anderzijds Pine64, elk brengen ze hun eigen telefoon op de markt.

Pine64's Pinephone

De Pinephone is een zeer budgetvriendelijke telefoon, je koopt hem namelijk voor ongeveer 150 USD zonder shipping. Dit komt waarschijnlijk doordat er geen besturingssysteem aanwezig is op de Pinephone. Dit is leuk voor wie zelf een OS wil kiezen, van drivers moet je toch niet wakker liggen aangezien alle drivers in de Linux kernel zitten, easy!

Qua looks ziet de Pinephone er vrij standaard uit maar vergis je niet, er zitten een aantal zeer handige privacyrespecterende functies in zoals hardwarematige mogelijkheden om microfoon, data, etc uit te schakelen.

De Pinephone

Voor de specificaties verwijs ik je graag door naar de website van Pine64.

Purism's Librem 5

Aan de andere kant vinden we de Librem 5, een iets beter in de markt gezette tuxphone maar met dezelfde mindset ontwikkeld door Purism. De Librem 5 is vele malen duurder in aankoop maar komt wel ineens met een OS pre-installed. Je betaald voor deze dan wel 750 USD exclusief shipping. Ik noem het de iPhone onder de vrije smartphones.

De Librem 5 geniet wel veel meer van een premium look 'n feel voor wie dat belangrijk vindt. Voor de specificaties verwijs ik je graag door naar de website van Purism.

Purism's Librem 5

Vergelijking maken?

Wil je de vergeliking maken tussen wat een traditionele smartphone doet en wat een tuxphone doet? Deze tabel, gemaakt door Purism, geeft je een mooi overzicht weer waarom je beter opteert voor een overstap. Join the movement!

Credit: Purism website