Roam, zoek en vind verloren zielen

Roam, zoek en vind verloren zielen

Roam is een leuk bordspelletje dat zich afspeelt in de wereld van Ryan Laukat, je weet wel, de auteur van spellen zoals Above & below, Near & far, Islebound en noem maar op. Meer info over de spellen en als je ze wil aankopen vind je op de website van Red Raven Games, al moedig ik het wel meer aan dat je koopt in de lokale spellenwinkel.

In Roam ga je op ontdekkingsreis door het land Arzium om verloren geraakte ontdekkingsreizigers terug te vinden. Er is een vreemde ziekte opgedoken in het land die er voor heeft gezorgd dat alle wezens slaapwandelen doorheen Arzium. Het is aan jou om de slaapwandelaars op te sporen en te wekken voor het te laat is...

Als je wil weten hoe je het spel wil spelen dan moet je vast en zeker dit filmpje met de speluitleg bekijken, in dit artikel richt ik me meer op mijn persoonlijk oordeel over het spelletje.

Mijn oordeel

De reden dat ik oorspronkelijk Roam heb gekocht is omdat ik op zoek was naar een ander genre spelletje. Ik merkte namelijk dat er nogal veel worker placement spellen in mijn kast staan, dat genre ga ik een klein beetje uitdunnen en extra genres toevoegen. Vandaar mijn keuze voor Roam, het is een kaartspel, er zit een beetje area control in en in zekere zin is het ook een tactisch spelletje.

Als ik een minpuntje moet noemen voor dit spel dan is het de prijs. Ik betaalde het spel 34 euro bij Spelonk. Voor die prijs krijg je een leuk spel, dat wel en in mijn ogen is dat het belangrijkste maar ik denk dat het voor een tiental euro minder ook zou mogen kunnen.

Voor die prijs krijg je natuurlijk wel een spel van deftige kwaliteit, een stevige doos, mooi afgewerkte kaarten, houten spelstukken. Voor de prijs had ik toch graag metalen muntstukken gehad ipv kartonnen munten.

Een tweespelerspel Roam

Qua spelverloop ben ik zeer tevreden. Het is een spel met weinig tot geen downtime en het duurt niet te lang. Op een 45-tal minuutjes ben je er mee klaar.

Wat ik wel iedereen zou aanraden is om het spel te spelen met alle mini-uitbreidingen die in de doos zitten. Het maakt het spel een heel pak leuker. Naar mijn idee is het spel zonder de mini-uitbreidingen te licht.

Positieve punten aan het hele verhaal zijn:

  • Roam is makkelijk mee te nemen.
  • Roam is makkelijk aan te leren.
  • Het speelt vlot met onervaren spelers.
  • Roam is weinig taalafhankelijk, met één pagina te vertalen als handout voor iedereen kan je het zelf met vrij jonge kinderen spelen.

Algemeen gezien is het een spel dat ik iedereen aanraad die houdt van niet te zware spellen. Het is mooi uitgevoerd en de herspeelbaarheid is voldoende naar mijn gevoel. Het is zeker een must-have voor fans van de wereld van Ryan Laukat en de prijs zit middenin de cadeautjescategorie :)

Ik geef Roam een mooie score van 4 op 5. Het ene puntje trek ik af voor de prijs die toch vrij hoog is voor een spel van dit formaat.