Review: Unifi Dream Machine

Review: Unifi Dream Machine

De Unifi Dream Machine is een all in one apparaat dat je hele thuisnetwerk een vette boost geeft. Onder all in one mag je het volgende verstaan:

  • Een router
  • Een managed switch
  • Een access point

Veel mensen klagen over de dekking en de snelheid van hun thuisnetwerk. Zo was dat ook bij mijn vriendin.

Of je nu klant bent van Proximus, Telenet of eender welke aftakking daarvan, er is altijd iets wat ze gemeen hebben en dat is de luizige kwaliteit van het thuisnetwerk.

Gelukkig kan je dat eenvoudig oplossen door zelf te voorzien in een deftige apparaat om je netwerkverkeer te regelen. Het kost je natuurlijk een beetje euro's maar je krijgt er veel voor terug. Een groot voordeel van Unifi is dat je het aan de praat krijgt zelf al ken je niks van netwerken.

Als ik naast de functionaliteit een mooie reden moet geven waarom je zou moeten kiezen voor deze droommachine dan is dat zeker het estethische aspect, de Dream Machine is echt een pareltje. Je kan het zo in je woonkamer neerzetten want het is geen draak van een apparaat.

Unifi Dream Machine

Functionaliteit

De Dream Machine heeft alles in huis wat je van een goed uitgerust netwerkapparaat mag verwachten. Zo heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van VLAN's, threat protection, deep packet inspection, VPN en nog veel meer. Daarnaast beschik je over een statefull firewall om alles netjes af te dekken.

Je hebt zelf de mogelijkheid om meerdere draadloze netwerken te hebben om bijvoorbeeld gasten uit je persoonlijk netwerk te houden. Je kan een gastportaal opstarten om ze aan te laten melden op jouw netwerk, een beetje zoals op hotel.

Wist je dat Unifi zo slim is dat hij je netwerk automatisch optimaliseert? Echt!

Unifi controller

Het beheer van je Unifi gear doe je via de Unifi controller. Dat is een mooi stukje software dat je op een overzichtelijke manier de nodige instellingen kan doen. Je kan deze draaien op je lokale machine of op een home server. Dat kies je uiteraard zelf. Onderstaande screenshot laat je zien hoe de controller eruit ziet.

Unifi controller overzicht

Op deze pagina krijg je in een oogopslag te zien hoe je netwerk presteert. Via de verschillende menu's kan je zien wie er is aangesloten en alle denkbare instellingen gaan doen.

Wil jij ook een Dream Machine aanschaffen dan zou ik je aanraden deze te kopen via Megekko, toen ik deze heb aangeschaft was hij daar het goedkoopste. Je kan hem kopen via de Megekko webshop. Not sponsored haha :)

Thanks 4 reading!