Review: Google Pixel 3a

Review: Google Pixel 3a

Het is lang geleden dat ik nog eens een review schreef over een product maar nu is het nodig. Een drietal weken geleden heb ik beslist om een nieuwe smartphone aan te schaffen. Het was een moeilijke keuze aangezien ik de telefoon zowel professioneel als persoonlijk ga gebruiken, daarmee werden de keuzeopties drastisch verkleind.

Persoonlijk zou ik het liefste van alles een Linuxphone hebben gekocht maar dit ging niet vanwege het open karakter. Om dat te gebruiken professioneel heb je een probleem, klanten gaan het niet zo leuk vinden dat hun data staat op een opensource telefoon, velen verwarren nog steeds opensource met niet veilig...

Mijn eisen liggen niet zo hoog, ik wil een smartphone die snel werkt, waar zo weinig mogelijk bloatware op staat, een goede camera heeft en dan mag als het even kan de batterij nog lang meegaan ook.

De telefoontjes waar ik over twijfelde waren de volgende:

  • De Google Pixel 3a
  • De iPhone SE 2nd gen.
  • Motorola One vision

Hier ben ik gaan elimineren en dan wel met de volgende redenen:

Motorola One Vision: ik had van het werk een smartphone gekregen die vergelijkbare specs had en waar ik niet tevreden over was op een paar punten dus voor de zekerheid heb ik nu niet voor de Motorola gekozen. Dat terwijl ik qua prijs / kwaliteit iedereen een Motorola zal aanraden.

iPhone SE: ik twijfelde er niet aan dat deze telefoon zal kunnen wat ik verwacht en nodig heb maar wegens de prijs en een veel te gesloten karakter van de software heb ik deze ook van het lijstje geschrapt.

De enige die toen nog overschoot is de Google Pixel. Na het lezen van verschillende reviews ben ik dan toch gegaan voor een 3a ipv een 4. Volgens verschillende reviews zou de batterijduur van de Pixel 4 belachelijk zijn. Hopelijk hebben ze dit euvel gefixt in de Pixel 5 want die komt er bijna aan.

Mijn mening over de Pixel 3a

Pluspunten

  • Stock android, no bloat!
  • Batterij gaat bijna 2 dagen mee met vrij intensief gebruik.
  • Telefoon voelt en ziet er premium uit.

Minpunten

  • Niet in BelgiĆ« verkrijgbaar.
  • Google accessoires ook niet in BelgiĆ« verkrijgbaar.

De telefoon werkt zeer vlot en snappy. Het verschil met andere merken is enorm qua stabiliteit en gebruiksgemak. Bij het gebruik van bijvoorbeeld Android Auto merk je dat door de bloat van andere fabrikanten de Android ervaring een pak minder is. Bij de Pixel hapert er niks, werkt het gewoon en crashed er bijna nooit iets. Dat kon ik van mijn Samsung bijvoorbeeld niet zeggen terwijl die telefoon er meer kostte dan deze...

De camera van de Pixel neemt zeer mooie en scherpe foto's en dankzij de modus voor weinig licht kan je dat ook in minder ideale situaties. De ondersteuning voor HDR foto's zijn een leuke extra.

Ik zou dus iedereen aanraden van een Pixel 3a te kopen als je op zoek bent naar een premium ervaring voor een lagere prijs.