Retroarch, retro gaming

Retroarch, retro gaming

In deze barre tijden van Coronavirussen en economische werkloosheid voor meer dan 1 miljoen landgenoten is er vast en zeker veel tijd om te gamen. Waarom niet eens de geur opsnuiven van retrospelletjes? Het is helemaal niet moeilijk en zeker perfect om een namiddagje te vullen met de bengels.

Het leuke aan de hele zaak is dat Retroarch, de software die je gaat gebruiken om op te gamen, draait op een heel scala aan apparatuur. Ik durf zeggen dat ik er zeker van ben dat jij ook iets hebt waarop het kan draaien. De volledige lijst met alle ondersteunde apparaten vind je op de site van Retroarch.

Hoe ziet het eruit?

Eenmaal je een aantal spelletjes hebt aangeduid als favoriet ziet het er een beetje uit als dit.

De Retroarch favorietenpagina

Het is gewoonweg zalig om nog eens die oude spellen te spelen. Verschiet er niet van, ook de hedendaagse jeugd vindt dit leuk omdat het zo "speciaal" is.

Retroarch installeren

Dit hele zooitje installeren is kinderspel. Op de website van Retroarch vind je alle nodige instructies om aan de slag te gaan. Aangezien ik recent ben overgeschakeld op Manjaro beschrijf ik deze installatieprocedure hier in detail.

Installatie via Pacman

Je kan RetroArch installeren via de pakketmanager van Manjaro / Arch. Je doet dat met het volgende commando:

sudo pacman -Sy retroarch retroarch-assets-ozone retroarch-assets-xmb

De twee extra pakketten die je installeert zijn de nodige assets om je layout compleet te maken.

Wie liever Snap of FlatPack gebruikt kan alle nodige uitleg vinden op de de site van Retroarch die ik eerder al linkte.

Configuratie

Je bent uiteraard nog niet klaar vooraleer je kan spelen en je trip down to memory lane te vervolledigen. Je moet er voor zorgen dat je de ROM's, lees dat als spelletjes, kan importeren in Retroarch.

Deze ROM's maak je simpelweg van je originele spellen. Een zoekopdracht legt je zo uit hoe je dat doet.

Om de spelletjes te kunnen spelen moet je een console emuleren, hiervoor komen de cores in het spel. Er zijn er die zeer goed werken en anderen zijn meer terug te vinden in de rommelcategorie. Een handig overzicht van wat goed werkt vind je in deze thread.

Cores installeren

Om de nodige cores te installeren gebruik je de Online updater van RetroArch maar om dat te kunnen doen moet je die wel eerst aanzetten in het configuratiebestand  retroarch.cfg.

$ nano ~/.config/retroarch/retroarch.cfg

In dat bestand zoek je naar menu_show_core_updater zoals in onderstaande afbeelding. Die waarde zet je op true.

Wanneer je nu Retroarch opnieuw opstart kan je de nodige cores installeren via Retroarch zelf. Superduper easy!

Ikzelf opteer er echter voor om de nodige cores te installeren via de package manager. De volgende cores installeer ik zonder aarzelen en zijn dan ook de enige die ik momenteel gebruik.

sudo pacman -Sy libretro-nestopia libretro-genesis-plus-gx libretro-mupen64plus-next

Dit zijn de cores voor deze consoles:

  • Nintendo NES
  • Nintendo 64
  • Sega Master System

Ik ga er in de volgende stap van uit dat je de gewenste cores hebt gedownload. Heb je andere cores nodig dan kan je ze terug vinden in deze pakketgroep van Arch.

ROMs installeren

Een best practice is om je ROMs te sorteren per console en zo een mapstructuur aan te maken. Zo heb ik op mijn computer een mapje RetroArch met daaronder een map per console waar ik games van speel/heb. Deze mappen worden ingelezen door RetroArch en in een playlist gegoten. Op die manier weet RetroArch waar mijn spelletjes staan.

Om zo een playlist te maken ga je in RetroArch eerst je core selecteren die je gaat gebruiken via het menu core laden. Daarna ga je via het menuonderdeel importeer inhoud de map selecteren die ja gaat scannen.

Eenmaal alles is gescand heb je een afspeellijst met al jouw favoriete spelletjes.

De afspeellijsten vind je terug in het overzichtsscherm en staan onderaan. Persoonlijk zou ik het handiger vinden dat ze bovenaan staan, jammer maar helaas.

Je kan ook een shortcut vinden naar je afspeellijsten in het menu aan de linkerkant van je scherm.

Zo, dat is alles wat je hoeft te weten in verband met het installeren van RetroArch. Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd naar welke spelletjes jij hier tot jouw favorieten mag rekenen.

Laat het me weten in een reactie, dat mag natuurlijk ook bij vragen en opmerkingen.