Rancher installeren op Ubuntu

Rancher installeren op Ubuntu

In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je Rancher, en de daarvoor benodigde pakketten gaat installeren op een Ubuntu server. Op het moment van schrijven installeer ik dit allemaal op Ubuntu Server 20.04.

Ik ga ervan uit dat je net de installatie hebt gedaan van Ubuntu Server en je er dus voor hebt gezorgd dat de volgende taken uitgevoerd zijn:

  • Je server heeft een statisch ip adres.
  • Je server is voorzien van alle updates.
  • Je server is met het internet verbonden.
  • Je kan je server benaderen via SSH of je kan er fysiek aan.

Als je er klaar voor bent gaan we beginnen met de eerste stap en dat is het installeren van Docker.

Om er zeker van te zijn dat de versie die je gaat installeren compatibel is met Rancher kan je beter een kijkje gaan nemen op hun website. Je zal daar een vergelijkbaar commando vinden als hieronder, is dat recenter als onderstaand dan neem je beter het recentste.

curl https://releases.rancher.com/install-docker/19.03.sh | sh

Als dit is uitgevoerd is Docker op je server geïnstalleerd maar je zal zien dat je momenteel alleen docker commando's kan uitvoeren als superuser en dat willen we niet.

Om dit probleem te tackelen gaan we onze user toevoegen aan de dockergroup en dat doe je zo.

sudo usermode -aG docker <username>

Daarna log je even uit en daarna weer in en je zal zien dat dit kleine euvel is verholpen. Na dit is Rancher aan de beurt. Het toffe hieraan is dat Rancher in een Docker container leeft en dus wordt geïnstalleerd the docker way!

Installeer Rancher met het volgende commando.

docker run -d --privileged --restart unless-stopped \
-p 80:80 \
-p 443:443 \
rancher/rancher:latest

Als je dit uitvoert wordt Rancher gedownload en geïnstalleerd in een container. Hierna is Rancher ook klaar voor gebruik. Spannend, niet?

Nu gaan we Rancher kunnen benaderen via SSL op het IP adres van de server, in mijn geval bezoek ik deze url:

https:10.10.1.5

Krijg je onderstaande melding? No worries, Rancher is aanhet opstarten. Neem een kopje koffie en probeer daarna nog eens opnieuw ;)

Als alle goed is verlopen word je begroet door het beginscherm van Rancher, even een wachtwoord en username invullen en Rancher is er klaar voor.

Succes!