Pop OS! 20.04 is vree wijs!

Pop OS! 20.04 is vree wijs!

Deze week was het nog eens tijd om een distro uit te proberen. Ik wilde even kijken hoe het nog was met Pop_OS! aangezien het al een tijdje geleden was dat ik die nog had gebruikt. Ik heb Pop OS reeds behandeld in mijn reeks posts over starten met Linux, lees die ook zeker even zodat je de verschillen kan zien.

Why I love Pop

Pop OS is, voor mij dan toch, de beste Debian based distro out there. System 76, de makers van Linux hardware en Pop OS, hebben gezorgd voor een heleboel leuke tweaks die je het leven veel makkelijker maken. Een greep uit die leuke tweaks zijn onder andere:

  • Geen geklooi met display drivers, download de gepaste iso en go!
  • Een heleboel instellingen zijn out of the box al gedaan voor jou.
  • Je gebruikt veel nieuwere kernels ten opzichte van Ubuntu en Debian.
  • Supergoede hardwaresupport.
  • De Pop Shop is een zeer goede verzameling van software in vergelijking met de shop van andere distributies.
Het enige minpunt dat ik ervaar aan dit soort distributies is dat het geen rolling releases zijn zoals bij Arch en Manjaro, diegenen die ik meestal gebruik.

20.04 pluspuntjes

Zoals de titel ook al aangeeft bevat deze nieuwe release een aantal toffe extraatjes maar in dit artikel ga ik er maar eentje aanprijzen en dat is omdat deze er torenhoog boven uitsteekt. Vaste lezers weten het ondertussen wel maar ik ben een aantal weken geleden overgeschakeld op een 34 inch widescreen, om dat te kunnen gebruiken op een overzichtelijke manier moet je toch even gewoon worden en je workflow zoeken.

Het grote punt dat me heeft geprikkeld om deze nieuwe release eens te testen is toch het feit dat Pop OS nu ondersteuning heeft voor window tiling. Als je deze instelling aanzet gaat de windowmanager je vensters allemaal netjes naast elkaar gaan plaatsen zodat je makkelijk kan werken. In Windows kan je deze functionaliteit aanzetten met Powertoys, daar schreef ik ook een blog over. Je scherm ziet er dan uit als op onderstaande afbeelding.

Pop OS tiled Windows

Door dit te gebruiken boost je alweer je productiviteit aangezien je in een oogopslag beschikt over alle informatie die je nodig hebt en je geen tijd verliest met te zoeken doorheen alle vensters die je open hebt staan.

Het is niet voor iedereen weggelegd om dit soort windowmanagers te gebruiken omdat het echt wel wennen is. Voor mij is het super en gebruik het dus ook op elke PC die ik heb, zowel professioneel als thuis.

Bedankt System76 voor deze leuk én superhandige feature!

Coverimage is property of System76