Playstation 4 NAT fix in PfSense

Playstation 4 NAT fix in PfSense

Bij het migreren van mijn thuisnetwerk botste ik op het probleem dat vele mensen tegenkomen, namelijk je NAT staat op type 3.

Dit wil zeggen dat je eigenlijk niet kan online spelen en communiceren met je vrienden. Gelukkig is dit vrij simpel op te lossen door een outbound NAT rule toe te voegen voor je Playstation of in mijn geval de vlan van mijn Playstation.

PfSence NAT mapping

Er zijn 2 instellingen die je moet doen, zijnde:

  • Outbound NAT mode op hybrid zetten.
  • De mapping toevoegen.

De NAT mode op hybrid zetten doe je simpelweg omdat je zelf een mapping wil gaan toevoegen. Doe je dat niet dan gaat je mapping niet gebruikt worden.

De mapping zelf ga je toevoegen zoals op onderstaande afbeelding. Als je dat goed hebt gedaan zal je zien dat je op je Playstation nu NAT type 2 hebt.

Opgelet: op bovenstaande afbeelding heb ik ervoor gekozen om mijn hele vlan te laten genieten van NAT. Een best practice, als je geen vlans gebruikt, is om alleen het IP adres van je Playstation te laten NATten.

Je zet dan bij source bvb: 192.168.1.200/32. Het is aangeraden om je PS te voorzien van een vast IP adres. De /32 wil zeggen dat het hier over 1 host gaat.