Pi-Hole, voor een cleaner internet!

Pi-Hole, voor een cleaner internet!

Ik heb het altijd gezegd, een properder internet begint bij jezelf. Daarom bekijk ik steeds de mogelijkheden tot het verbeteren van de internetexperience van mij en mijn gezin.

Zo schreef ik eerder een miniblog over hoe je je internet kan oppoetsen op computerniveau maar het kan nog beter. Je kan dit gaan doen op DNS niveau. Als je het wil gaan doen op dit niveau gaat het veel makkelijker, je doet eenmaal de instelling in je router en iedereen die verbindt op de router krijgt deze instellingen door via DHCP, easy toch?

Wat is Pi hole?

Pi-Hole is een opensource project, en is een self-hosted DNS server. Doordat je aan deze server geblokkeerde DNS queries kan toevoegen kan je je internet opkuisen en een heleboel trackers uit je leven bannen.

Ik heb een heleboel blacklists toegevoegd en dat zorgt ervoor dat er een "aantal" addressen geblokkeerd zijn op mijn adres.

De info van mijn Pi-hole installatie

Zoals je op bovenstaande afbeelding kan zien blokkeer ik 230.000 domeinen, feels good! Op het percentage van geblokkeerde queries moet je momenteel niet afgaan.

Hoe vuil is het internet?

Bij tooltjes zoals deze horen natuurlijk real life tests. Mijn testomgeving ziet er uit als volgt:

  • 2 werkstations
  • 1 laptop

Na een paar weken deze omgeving te hebben draaien ben ik, in mijn situatie, tot de constatatie gekomen dat ruwweg 25% van de DNS queries aanzien worden als brol en dus ook geblokkeerd worden. Eigenlijk vind ik dat verrassend veel en is dat dus nog een bewijs dat je veel te veel word gevolgd en gecontroleerd op het werelwijde web. De resultaten van een kleine maand tonen deze nuance.

30 dagen met Pi-Hole

Ik vind het dan ook niet verrassend dat de top 4 van geblokkeerde domeinen bij ons thuis toebehoren aan Microsoft en Facebook. Nu heb je ineens terug een goede reden om over te schakelen naar het besturingssysteem of choice, Linux. Weet je niet hoe je dat doet? Lees dan zeker de blog die ik in Oktober schreef daarover.

De top 4 blocked domains ;)

Ik draai dit systeem als Dockercontainer op mijn Unraid thuisserver maar eigenlijk is Pi-Hole bedoeld om op een Raspberry Pi te draaien dus als je er zo nog eentje hebt liggen thuis dan kan je deze evengoed inzetten om je thuisomgeving een cleanere internetervaring te bezorgen.

De installatie is een fluitje van een cent en kan je meevolgen met de how-to op Github. Dus, waar wacht je op, gebruik Pi-Hole en surf advertentie- en trackervrij!