Opiniestuk: covid contacttracing

Opiniestuk: covid contacttracing

Nu in onze provincie, Antwerpen, er een heleboel extra regeltjes zijn gemaakt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is het de moment om het hele contacttracingverhaal in vraag te stellen.

Het is er er overal om te doen, ben je ergens geweest dan moet je je registreren als bezoeker. Men klaagt, als ik Facebook moet "geloven", bij hoog en laag over de privacy. Als grote voorstander van vrijheid en privacy ben ik het hier niet volledig mee eens en wel om de volgende redenen:

  1. ik geloof in " the greater good", om het virus in te dijken moeten we snel en effectief kunnen registreren Ć©n reageren.
  2. de geregistreerde gegevens worden na 14 dagen onherroepelijk vernietigd. Staat in de GDPR verklaring dus verplicht.
  3. men vraagt minimale gegevens, naam en contactmedium is genoeg en daarom heb ik er geen problemen mee.

Momenteel worden registraties in de horeca gedaan via kleine invulbriefjes of via een website. Misschien zijn er nog andere mogelijkheden waar ik nog niet gehoord heb maar dat maakt nu niet zoveel uit.

Het hete hangijzer waar ik het even over wil hebben is de omstreden applicatie die je kan installeren om aan automatische contacttracing te doen. Aan de hand van het BlueToothsignaal van je smartphone kijkt de applicatie of je al dan niet in contact bent gekomen met Covidpatiƫnten.

Ik begrijp niet waarom mensen zo sceptisch staan tegenover deze app. Het is een feit dat de Belgische app er nog niet is en dat de keuze van ontwikkelaar ervan nogal een soap is geworden maar dat houdt mij, en zovele anderen, niet tegen om de Duitse applicatie te gebruiken. Qua werking is er geen verschil.

corona warn app

De app zijn broncode is ook vrij verkrijgbaar op Github dus als je wil kan je de gehele code doorkijken. Persoonlijk vind ik dit een zeer grote stap vooruit, de Duitse overheid laat zien dat ze geloven in opensource en zorgen voor een solide basis voor andere landen. Anderen kunnen de broncode gebruiken om sneller hun applicatie klaar te hebben en dus sneller te kunnen schakelen in de strijd tegen de vieze eiwitjes.

Dit moest er even uit, dus doe iedereen een lol. Wees kritisch op je privacy en vrijheid maar in deze tijden van onzichtbare ziektes die overal ronddwarrelen kan je misschien eens overwegen om je BlueToothsignaal open te stellen tot het traceren van eventuele contacten.

Als de Coronacrisis ooit uit de weg is gooi je het appje gewoon van je smartphone ;)