OpenDNS, een hulpje voor een properder internet

OpenDNS, een hulpje voor een properder internet

Het internet is een mooie tool maar helaas zijn er ook minder toffe kanten aan. Zo bevat het een hele hoop informatieve websites en tools maar anderzijds zijn er een heleboel zaken die je niet wil zien of wil mijden voor bijvoorbeeld jouw kinderen.

Ik ben er al een tijdje mee bezig om mijn internet volledig op te kuisen, toen schreef ik al een artikel over Pihole. PiHole is een self hosted oplossing die allerlei zaken blocked op DNS niveau. Deze software is superlight en kan je draaien op een Raspberry Pi of eender welke manier. Bij mij draait dat in een Docker container in mijn Rancher omgeving. Dit terzijde.

Voor mensen die zich liever niet bezighouden met het zelf hosten van allerlei services is er een alternatief genaamd openDNS. OpenDNS is in feite hetzelfde als PiHole maar dan als een service je aangeboden door niemand minder dan Cisco. Er bestaat zowel een betaalde als gratis editie maar de gratis editie is meer dan goed genoeg voor thuisgebruik en is zeer makkelijk in te stellen.

openDNS logo

Om aan de slag te gaan met openDNS volstaat het om een account aan te maken op hun website en dan de volgende stappen te volgen.

  1. Je maakt een netwerk aan dat gekoppeld is aan het publieke IP adres van jouw modem.
  2. Je stelt in welke filtering er moet plaatsvinden op de requests vanaf jouw netwerk. Onderstaande afbeelding laat zien hoe dat bij mij ingesteld staat. Ik neem aan dat dit voor de meeste gezinnen wel in orde zal zijn.
openDNS filterinstellingen

3. Deze stap hangt af van het feit dat jouw IP adres vast is of variabel. Bij de meeste mensen zal dit inderdaad een variabel adres zijn. Als dat bij jou ook het geval is moet je op je computer de openDNS client installeren. Deze client doet eigenlijk zeer weinig maar is wel belangrijk.

OpenDNS kijkt bij elke request na in zijn database welke filtering er moet gebeuren, die opzoeking gebeurt op het IP adres dat aan je netwerk hangt. Aangezien jouw publieke IP adres variabel is moet dat op tijd en stond worden bijgewerkt. Dat is waar de openDNS client in het spel komt.

4. Deze stap zal bij iedereen anders zijn. Je hebt nu je DNS servers ingesteld maar nu moeten ze nog gebruikt worden. Aangezien IT'ers luie mensen zijn gaan we er voor zorgen dat deze DNS servers automatisch worden ingesteld bij alle apparaten op je thuisnetwerk, daarvoor hebben ze in de netwerkwereld iets uitgevonden dat DHCP heet. Ja juist, dat is dat ding dat je apparaten automatisch een IP adres toewijst. Naast een IP adres geeft die ook de DNS servers enzo door. Je moet dus gewoon de IP adressen van de openDNS servers in je DHCP server zetten.

That's it!