My social media purge

Ik ga van social media af, waarom en wat ik allemaal doe om mijn digitale vrijheid en eigenheid te bewaren lees je in deze blog!

My social media purge

Het zal er eindelijk van komen, het zit al een tijdje door mijn hoofd te spoken. Social media, het is eigenlijk niet zo gezond voor ons, niet voor mij en ook niet voor jou.

Het is allemaal zo leuk, fotootjes posten hier, een reactie posten daar. Voor jou nog een duimpje en oh ja, hier is die getargete advertentie weer. Social media slorpt een massa tijd op van iedereen en ze willen alleen maar meer van jouw tijd. Het is ongelooflijk maar heel erg stiekem zorgt sociale media ervoor dat je associaal aan het worden bent.

Je kent vast nog wel de Matrix films, die films waar mensen ingeplugd zijn in een grote "machine". Nu, sociale media doet net hetzelfde, alleen zijn we niet ingeplugd maar verslaafd aan dat kleine schermpje.

Daarbovenop komt nog dat alles wat we doen en laten op die zogenaamd onschuldige sociale media opgeslagen wordt en constant geanalyseerd word door artificial intelligence.

AI zorgt ervoor dat jij steeds meer drang hebt om je bezig te houden op hun platform, het is logisch dat men probeert je zolang mogelijk als "klant" te houden maar het is teveel nu. Het moet stoppen. De mensheid ziet er vanaf...

Doordat de grote techbedrijven zo goed als al jouw data hebben omdat jij ze aan hen schenkt weten ze alles wat je doet, dat lijkt onschuldig toch? Niets is minder waar! Met die gegevens worden er patronen in je leven gezocht, een beeld wordt gemaakt van jou als persoon door middel van een lekkere datacrunch en voor je het weet zijn bepaalde sociale media bezig met jou te voorzien van gepersonaliseerde advertenties, artikelen, enz...

Je geeft immers alles prijs, de ID van pakweg je google account stemt overeen met wie jij bent. Je loopt met een smartphone rond die constant naar huis roept en zegt waar je bent, wie er rondom jou is. Daarbovenop post je nog met diezelfde smartphone een fotootje op Facebook van de tent waar je aan het eten bent en voor je het weet ben je vertrokken. De AI weet nu dat je graagsushi eet. Oh ja, misschien nog een tweetje posten onderweg? De trein is vertrokken en zo gaat het verder, dagelijks feed je de AI met zoveel lekkers. Een waar genot om meer gegevens te geven aan een AI dan je waarschijnlijk vertelt aan al jouw familieleden.

Voor velen onder jullie klinkt dit als een complottheorie en zal je me misschien een tin foil hat noemen. Ik probeer je gewoon te behoeden voor wat er nog allemaal aan zit te komen. Het zal er niet op beteren. Met deze gedachte in het hoofd ben ik al een geruime tijd aan het denken over een social media purge. Ben je het niet met me eens kijk dan eens naar The Social Dilemma op Netflix!

Net zoals in de gelijknamige films zal ik wat liquideren. In mijn geval geen mensen maar social media, diegenen die eervol zullen sterven op het digitale slagveld zijn:

  • Facebook
  • Facebook Messenger
  • Whatsapp (is al gestorven)
  • Instagram (is al gestorven)
  • Twitter (is al gestorven)

Een ander groot issue is Android. Android op zich, de AOSP is niet het probleem. Het is wat Google ermee doet. Na wat zoekwerk ben ik uitgekomen op een op AOSP gebaseerde Android ROM die zich richt op privacy en security. Meer info daaromtrent vind je op de website van Graphene OS.

Voor mij ging het tussen Graphene OS en Ubuntu Touch, een geluk dat ik in het bezit ben van een Google Pixel 3a, anders had ik waarschijnlijk niet "zoveel" keuze gehad qua alternatief besturingssysteem.

Ik schrijf zeker nog een blog over hoe deze Android flavour zich gedraagt :)

Cu later, in real life!