Microsoft Powertoys

Microsoft Powertoys

Tijden veranderen, nu stilaan het tijdperk van 1080P gaming zijn einde ziet naderen en het tijdperk van 1440P wordt ingeluid moeten wij als powerusers ons ook aanpassen. Ikzelf ben occassioneel gamer maar wel poweruser, we halen het onderste uit onze (systeem) kan.

Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat gebruikers overschakelen naar het 21:9 formaat of in de volksmond beter bekende ultrawide, namelijk:

  • De prijs van deze panelen is hard gezakt.
  • Het is zoveel mooier dan 2 schermen naast elkaar.

Tegenwoordig haal je al een ultrawide paneel in huis vanaf zo'n 4 à 500 euro. Als je dat een jaartje eerder wilde doen was je wel op zijn minst het dubbele kwijt.

Wanneer je dus zo een mooi paneel op je bureau hebt staan wil je het natuurlijk op zijn best gebruiken en daar heeft de Windows community een zeer handig tooltje voor gemaakt. Eigenlijk is er ooit al een versie van bestaan in de tijd van Windows 95.

What does it do?

Powertoys heeft een aantal functies die je productiviteit een boost geven of zouden moeten geven. Dit kan ik alleen maar toejuichen, zeker op een besturingssysteem als Windows dat je productiviteit tegengaat.

Vooraleer je me geselt moet ik wel zeggen dat er 1 goede versie is van het OS en dat is Windows 10 LTSC, ik vertel je er meer over in een andere blog die je later op het menu krijgt. Je kan alvast dit filmpje van Chris Titus bekijken, zeker een aanrader om zijn kanaal te volgen, op YouTube of LBRY.

FancyZones

Deze functie is de handigste voor mensen die productief zijn en optimaal willen gebruik maken van hun ultrawide scherm. FancyZones kan je gebruiken om je scherm op te delen in verschillende zones.

Aan die zones kan je dan makkelijk verschillende programma's gaan koppelen en op die manier vul je je scherm op de manier die jij wil en heb je alle nodige informatie in een oogopslag voor je neus. Dit systeem is zeer flexibel, daarmee wil ik zeggen dat je niet vasthangt aan een aantal voorgedefinieerde zones maar je bepaalt zelf hoe je je zones wil opdelen.

Uiteraard zijn er ook een aantal voorgedefinieerde zones waar je gebruik van kan maken.

Shortcut guide

Shortcuts, eender welk OS je gebruikt, wil je tijd besparen en dus ook productiever zijn dan moet je gewoon leren om toetsencombinaties te gebruiken. Omdat er een aantal zijn die je misschien gewoon steeds vergeet is er nu nog maar 1 toets die je moet weten staan en dat is je Windowstoets. Als je deze een paar seconden ingedrukt houdt krijg je een mooi overzicht te zien van alle mogelijke toetsencombinaties.

Dit zorgt ook voor een toetsencombinatie waarmee je de eerste negen applicaties kan starten in je taakbalk. De combo is de Windows toets + 0-9.

Power Rename

Een andere klus die Powertoys voor zijn rekening neemt is het hernoemen van bestanden in bulk. Je kan er via deze functie voor zorgen dat binnen een paar tellen laat ons zeggen een duizendtal bestanden hernoemd worden. Handig toch, zo kan je je bezig houden met het echt interessante werk.

Preview Panes

Deze extensie zorgt ervoor dat je .svg en .md bestanden kan previewen in de file explorer. Het zegt je misschien niet veel maar voor een intensieve Markdown gebruiker zoals ik is dit zeer welkom. Dit is eigenlijk een uitbreiding op bestaande functionaliteit maar daarom niet minder welkom.

Image Resizer

Deze uitbreiding op de Windows Shell is er eentje waarmee je, zoals de naam zelf zegt, afbeeldingen mee kan schalen door middel van een simpele rechtermuisklik.

Window walker

De Window walker is een tekstbased alternatief op de alt-tab toetsencombo. Je kan er makkelijk zoeken tussen vensters die open staan en door middel van de pijltjestoetsen kan je een preview van de vensters bekijken.

Where to get PowerToys?

Powertoys kan je gewoon downloaden via Github en ja, dit is opensource. Alle goede software en tools zijn toch opensource he ;)

powertoys