KVM gebruiken onder Debian buster

KVM gebruiken onder Debian buster

Virtualisatie, velen onder jullie kennen het wel onder de naam van de bekende type 2 hypervisors zoals Virtualbox, VMWare, enz... Kortom software die bovenop het bestaande OS draait.

In deze blog ga ik het hebben over type 1 hypervisors, meer bepaald KVM. Een type 1 hypervisor is in feite een onderdeel van het bestaande OS, dit zorgt er voor dat je een serieuze boost krijgt aan performantie op dezelfde hardware. Reden te meer om dit te gebruiken dus!

Qemu & virt-manager installeren

Standaard staat Qemu niet geïnstalleerd op je systeem dus ga je het installeren via je vertrouwde pakketbeheerder, in dit geval is dat APT omdat ik op Debian werk. Qemu is een laag die gebruikt wordt om communicatie met KVM mogelijk te maken. Gebruik daarvoor onderstaand commando.

sudo apt install qemu-kvm qemu-utils virt-manager

Om KVM te kunnen gebruiken moet ten allen tijde libvirtd actief zijn. Om dat te controleren gebruik je onderstaand commando.

sudo systemctl status libvirtd

Wanneer je onderstaande output krijgt is alles in orde. Heb je dit niet dan kan je het starten met het volgende commando.

sudo systemctl start libvirtd
Libvirtd status

Vanaf nu moeten we niet meer in de Terminal werken dus kan je deze gerust afsluiten en overgaan naar de zonet geïnstalleerde applicatie, Virtual Machine Manager (virt-manager).

Virtual Machine Manager

De interface van virt-manager zal je waarschijnlijk vrij bekend voorkomen aangezien het toch wel wat lijkt op die van Virtualbox. Onderstaande screenshot geeft je die standaardinterface mooi weer.

Virt-manager

Een nieuwe virtuele machine aanmaken

Om een nieuwe virtuele machine aan te maken klik je op het knopje linksboven en volg je de aangegeven stappen. De stappen onderin tonen je hoe je een virtuele machine aanmaakt waar PopOS van System76 draait via een installatie ISO.

  1. Ik kies ervoor om het OS te installeren via een lokaal installatiemedium.
Stap 1: installatie via een lokaal installatiemedium
  1. Aanduiden van het installatiemedium en aantonen welk OS je wenst te installeren. Staat de exacte versie van je ISO niet in de lijst dan selecteer je de meest recente versie van dat OS.
Stap 2: kiezen van het installatiemedium
  1. Toewijzen van RAM en CPU resources. Ik laat ze standaard aangezien dat meestal genoeg is maar je bent vrij om aanpassingen te doen.
Stap 3: RAM & CPU resources toewijzen
  1. Aanmaken of toewijzen van de aanwezige harddisks.
Stap 4: aanwijzen van harde schijven
  1. Naamgeving en starten van de installatie.
Stap 5: naamgeving

Wanneer je nu op voltooien klikt zal de installatie starten van het geselecteerde installatiemedium. Als virt-manager vraagt om het netwerk te starten voor de virtuele machine doe je dat uiteraard.

Installatie van Pop OS in QEMU & KVM

Zo, ik hoop dat je er iets van hebt bijgeleerd en dat je nu ook wat kan experimenteren met virtualisatiesoftware. Veel plezier en cu in the next!