Keeper, a fine passwordmanager

Keeper, a fine passwordmanager

Gedurende een ruime periode ben ik gebruiker van een paswoordmanager. Gewoon omdat mijn hoofd te klein is om voor elke service die ik gebruik een paswoord te onthouden wat voldoet aan mijn eisen. Welke eisen dat zijn ga ik wel niet aan jouw neus hangen ;)

Tot vorige week maakte ik gebruik van KeePassXC, een paswoordmanager die je op je computer installeert en waar je zelf verantwoordelijk bent voor het backuppen van je paswoordbibliotheek. Dat werkte allemaal zeer goed maar persoonlijk vond ik het een klein beetje omslachtig van tijd tot tijd. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een alternatief dat mij de mogelijkheid biedt om mijn paswoorden online bij te houden.

Het lezerspubliek waar ik op mik denkt dan ineens bij zichzelf, online? Dat is toch een stuk van je veiligheid opgeven? Dat klopt maar aangezien deze diensten niet gratis zijn ga ik er van uit dat de veiligheid van het platform constant up to date wordt gehouden. Wanneer ik merk dat er gegevens van mij zijn gelekt ga ik uiteraard onmiddelijk terug naar KeePassXC. Het is in ieder geval het proberen waard.

In mijn zoektocht naar een online tool heb ik rekening gehouden met het feit van veiligheid, een goede zaak is dus een tool die ook wordt gebruikt in coorporate omgevingen. Keeper is er zo eentje. Een voordeel van Keeper is ook dat je gebruik kan maken van 2FA, ook wel two factor authentication genoemd, door middel van een Yubikey.

De Yubikey is een hardwaresleutel, je moet dus in het bezit zijn van een fysieke thumbdrive om in te loggen in Keeper. Double secure dus. Het enige wat dus bij Keeper kan gebeuren is dat de infrastructuur gecompromiteerd geraakt maar daar kan ik niks aan doen.

Keeper in beeld

Keeper bestaat op een paar manieren. Je vertrekt vanuit de website om je account aan te maken en je bestaande paswoorddatabase te importeren. Een overzicht van de website vind je hier, ik kan je uiteraard niet te veel beeldmateriaal tonen om de integriteit van mijn paswoorden te voorzien.

Keeper webinterface

Verder kan je Keeper nog installeren op je smartphone. Ik heb dat gedaan maar gebruik het zo dikwijls niet. Het authenticeren met je Yubikey op de smartphone doe je eenvoudig door NFC als je Yubikey dat ondersteunt.

Op de computer kan je heel eenvoudigweg een extensie installeren in je browser die er voor gaat zorgen dat je inloggegevens worden ingevuld wanneer je een website bezoekt. Dit gedrag kan ook uitgeschakeld worden indien gewenst.

Mijn oordeel?

Momenteel kan ik nog niet zoveel beoordelen maar wel mijn eerste ervaring met Keeper. Keeper is zeer gebruiksvriendelijk, dat zie en merk je direct. Het is een platform dat mikt op zakelijke klanten maar daarmee de persoonlijke gebruikers niet uit het oog verliest.

De pricing is niet te hoog en daardoor toegankelijk voor iedereen, ik spreek hier als persoonlijke klant van een 35 euro per jaar. Dit is een bedrag dat ik perfect kan verantwoorden voor een luxeproduct op vlak van security & privacy. Ik noem het een luxeproduct omdat veel mensen het op die manier zien, ook uit mijn persoonlijke omgeving, maar eigenlijk is het een must om een paswoordmanager te gebruiken. Echt wel!

Eigenlijk is het een absolute must om iets van paswoordmanager te gebruiken, echt wel!

Wil je meer informatie over Keeper neem dan zeker een kijkje op de Keeper website. Er zijn ook een heleboel extra opties die je eventueel kan bijkopen voor een nog veiligere online ervaring en daar vind je alle nodige informatie over op hun webstek.

Momenteel is Keeper volgens mij een tool die ik je kan aanraden op het vlak van gebruikerservaring en pricing. Kwaliteit van veiligheid zal nog moeten bewezen worden maar daar schrijf ik volgend jaar nog wel een blog over.

Keep it safe!