Je eID gebruiken in Google Chrome op Linux

Hoe installeer je je Belgische eID in Google Chrome op Linux? Here's how!

Je eID gebruiken in Google Chrome op Linux

Veel nieuwe of not so tech savvy endusers sukkelen met het werkend krijgen van hun eID op Linux in Google Chrome. Een beetje gebruik maken van een goede zoekmachine kan dit euvel verhelpen. Om de niet zo Engels begaafden onder jullie van dienst te zijn is er deze handleiding die jullie in no-time aan de slag helpt.

Gemakkelijkheidshalve zijn alle afgebeelde commando's in deze blog gebaseerd op een Debian based systeem.

Installeren van de eID software op je systeem

Allereerst ga je de eID middleware installeren op je systeem. Afhankelijk van welke distributie je gebruikt ga je de nodige bestanden downloaden op de website van de Belgische overheid.

Dit pakket zorgt ervoor dat de juiste repo's worden toegevoegd aan je systeem zodat je steeds de laatste nieuwe software op je systeem draait. De installatie van de middleware gebeurt via de package manager van jouw distributie, op Debian based distributies is dit apt. Om je pakketindex te vernieuwen en de nodige software te installeren gebruik je onderstaande commando's in je terminal. Na elk commando druk je uiteraard enter.

sudo apt update

sudo apt install eid-viewer eid-mw

Voor wie wil is uiteraard de broncode beschikbaar mocht je ze zelf willen compileren. Als dit alles is gelukt zonder fouten dan zal je kaartlezer nu al werken op Linux maar nog niet in Google Chrome, daarvoor lees je vooral verder.

eID en Google Chrome = NSS

Op Linux gebruikt Google Chrome NSS om de certificaten te beheren, dit kan je laten werken door de NSS tools te installeren. Per distributie kan de pakketnaam wel wat verschillen, de pakketten zijn:

  • Debian, Ubuntu, Mint: libnss3-tools
  • Fedora: nss-tools
  • SUSE: mozilla-nss-tools
  • Arch: nss
sudo apt install libnss3-tools

Als je de NSS tools hebt geïnstalleerd sluit je Google Chrome volledig af, daarna kan je de database met PKCS#11 modules bewerken. Onderstaand commando heb je nodig om je eID in Google Chrome te kunnen gebruiken. Vooraleer je het uitvoert moet je eerst controleren dat het volledig correct is voor jouw systeem.

cd 

modutil -dbdir sql:.pki/nssdb -add "Belgium eID" -libfile /usr/lib/libbeidpkcs11.so

Het pad naar het .so bestand is distributieafhankelijk dus dat moet je even controleren. Daarvoor start je het volgende programma op via je terminal. Het is een hulpprogramma waar je de gegevens kan zien in verband met deze eID middleware.

about-eid-mw

Scroll door naar de  regel 64-bit PKCS#11 locatie die je op onderstaande afbeelding ziet en controleer het pad tegen het pad in het commando. Is dat hetzelfde dan kan je het commando uitvoeren, anders zal je het pad moeten aanpassen aan jouw systeem en daarna het commando uitvoeren.

Eenmaal dit is gebeurd ben je klaar. Je kan eventueel nog controleren of het gelukt is met onderstaand commando. Als je in de uitvoer iets ziet staan van Belgium eID ben je er zeker van dat alles werkt.

modutil -dbdir sql:.pki/nssdb/ -list

Good luck!