Homeserver / nas thingy

Homeserver / nas thingy

Laatst heb ik mijn desktopcomputer een dikke upgrade gegeven zoals je al eerder kon lezen op de blog. Heb je die post nog niet gelezen dan raad ik je aan om dat nu eventjes te doen via deze link.

Aangezien ik mijn vorige computer heb afgebroken en mijn kast opnieuw heb gebruikt had ik een hoopje spare parts liggen die ik toch nuttig wilde gebruiken, vandaar het idee om een thuisserver / nas thingy te bouwen. Om dit tot een goed einde te brengen moesten er een aantal keuzes worden gemaakt, een van die keuzes was het operating system en daar ga ik het voornamelijk over hebben.

Hardware

De volgende hardware vind je momenteel  in mijn systeem, het zal je zeker opvallen dat het niet over een zeer zwaar beestje gaat, naarmate het meer gebruikt wordt en dus ook zwaarder belast wordt zal hij wel een paar gigabytes RAM geheugen krijgen. Ik hoop dat ergens tweedehands op de kop te tikken.

Zoals je ziet op bovenstaande afbeelding zit er maar 8 GB RAM in en een gepensioneerde I5 processor van 5 generaties geleden maar voorlopig voldoet het wel.

Operating system

Op aanraden van een collega ben ik even gaan kijken naar Unraid, de opmerkzamen onder jullie zullen dat al wel hebben gezien in het hardwareoverzicht.

Toen ik de keuze moest maken tussen de verschillende OS'en was het al zeker duidelijk dat er geen Windows Server op zou komen. Belangrijke computers mogen op een betrouwbaar OS werken en laat Windows dat nu net niet zijn. Ik twijfelde tussen de gratis VMWare hypervisor ESXi, Ubuntu Server en na mijn research ook Unraid.

Unraid is een Linux distributie die is geoptimaliseerd voor  homeservers en soorten.

De licentie kost je een slordige 59 dollar voor een lifetime licentie. Hiermee bedoel ik de basic versie die voor de meesten onder ons wel voldoende zal zijn aangezien de limiet daarvan ligt op 6 storage devices.

Aangezien ik met 4 disks werk heb ik nog mogelijkheden indien nodig. Mijn configuratie gebruikt:

  • 2 x WD RED
  • 1 x WD RED als parity drive
  • 1 x WD Blue als cache disk

Op deze manier sla ik alles op op de snelle cache, deze cache verplaatst dan 's nachts alle files naar de trage harddisks. Ik gebruik  1 disk om de pariteit bij te houden mocht er 1 disk sterven. Op die manier heb je toch een beetje zekerheid.

Waarom heb ik nu Unraid verkozen boven alle andere gratis opties?

  • Unraid draait op een USB stick, dus ben ik geen harde schijf kwijt. ESXi doet dat ook wel dus op dat vlak gelijke punten voor beide.
  • Ik koos voor gemak om snel op weg te zijn, Unraid is klaar en supersimpel in gebruik. De manier waarop de drives gebruikt worden is superieur aangezien je in ESXi een RAID controller nodig hebt voor dit soort zaken.
  • Je kan in Unraid makkelijk Dockers en VM's draaien en de routing intern doen.
  • Gebruiksvriendelijk voor iedereen!
  • Networkshares in een paar simpele clicks, ook in Windows.
Dus omwille van ease of use en snel te kunnen genieten van mijn homeserver heb ik gekozen voor Unraid. Zero configuratie en gaan!

Conclusie

Ik ben zeer tevreden over het feit dat ik Unraid heb gebruikt en inmiddels aangekocht. Ik heb de server ongeveer een maand draaien en heb de eerste maand ook gebruik gemaakt van de gratis demoversie die je kan gebruiken.

Na die maand was ik zeer overtuigd van het project en gebruik het ook met plezier. Ik sluit zeker niet uit dat ik ooit ESXi zal gebruiken maar dat zal dan eerder zijn uit interesse en niet omdat ik niet tevreden ben van de hudige situatie. Ik neem aan dat het ook op een andere server zal zijn :)

Wil je meer weten over Unraid, ga dan zeker eens kijken op hun website. Bekijk ook zeker eens dit filmpje waar een computer wordt gebouwd om met 7 man te gamen op 1 Unraid machine.