Hoe zet je Ghost blog op in een Digital Ocean droplet

Leer hoe je Ghost blog installeert op een VPS, DNS instelt, https installeert én hoe je in no time klaar bent om een succesvolle blog te starten!

Hoe zet je Ghost blog op in een Digital Ocean droplet

Uit mijn jarenlange ervaring als techblogger op het toenmalige bloobz.be wist ik dat ik heel graag sleutel en controle heb over mijn blogsysteem. Mijn toenmalige blog, die ik enige jaren heb gedaan draaide op ForkCMS welke was ondergebracht op een shared hosting bij Hostbots. Allemaal topmateriaal maar ik wilde meer, of minder, het is te zien hoe je het bekijkt.

Mijn honger naar bloggen is na al die tijd nog steeds niet gestild dus besloot ik om er opnieuw aan te beginnen, een verse start met allemaal geeky en nerdy content, Nerdistan was geboren.

Wist je dat je $50 krijgt als je nu start met het experimenteren met Digital Ocean?

Digital Ocean cloud computing

Aangezien ik meer controle wilde over mijn systemen heb ik gekozen om voor een VPS te gaan in de vorm van een Digital Ocean droplet. Droplets zijn virtuele machines die je met een paar klikjes van de muis online zet. Bij Digital Ocean is er een marketplace voorzien waar je een hoop voorgeconfigureerde droplets naar jouw project kan lanceren. Zo gaat het allemaal nog sneller.

Een project aanmaken

Het eerste wat je doet eenmaal je jezelf hebt aangemeld bij Digital Ocean is een project aanmaken. In een project steek je al jouw benodigdheden, een webserver, een domein, een firewall, enz...

Een nieuw project aanmaken

Sla je project op en in het volgende scherm sla je de stappen maar over, de resources voeg je achteraf toe. Als het goed zit krijg je dan een mooi overzicht van je nieuwe project voor je neus.

Overzicht van je project

Aanmaken van je Ghost droplet

Eerst bezoek je de eerder genoemde marketplace door op de link te klikken die je vindt in de linkerkolom van je Digital Ocean pagina. Deze staat onderverdeeld bij discover. In de marketplace ga je zoeken naar Ghost.

Je klikt het zoekresultaat open en dan kom je op de volgende pagina. Je krijgt er een mooi overzicht van uit welke pakketten de droplet bestaat. Om de droplet te installeren klik je op de mooie blauwe knop die je rechts ziet staan.

Detailpagina Ghost droplet

Daarna kom je terecht in het configuratiescherm van je droplet, hier kan je verschillende zaken instellen zoals, de locatie van je virtuele machine, de hardware die je beschikbaar wil,  de hostnaam, de manier waarop je wil inloggen via SSH, enz... Je kiest alles zelf en daarbovenop zie je direct wat dit grapje je zal kosten elke maand. Mijn blog kost mij bijvoorbeeld $5 /maand.

Door onderaan op de groene knop te klikken bouw je de virtuele server op zoals jij het wil. Even geduld en dan kom je op de overzichtspagina terecht. Van hieruit kan je dan ook de verdere configuratie gaan doen.

Je domein koppelen

Deze stap is eigenlijk optioneel. Optioneel wanneer je de droplets gewoon gebruikt om met te experimenteren. Als je echt in productie wil gaan met je Ghost blog dan kan je nu beter je DNS van je domein instellen.

Nameservers instellen

Ten eerste ga je bij je registrar, dit is je agent bij wie je het domein aankoopt, je nameservers wijzigen. Wanneer je een domein aankoopt bij een DNS agent verwijst alles standaard naar hun eigen nameservers.

Dit willen we niet en kunnen we makkelijk wijzigen in de beheersconsole van je registrar. In mijn geval heb ik het domein aangekocht bij Easyhost en op onderstaande afbeelding zie je dan ook hoe je nameservers ingesteld moeten zijn.

Dit zorgt ervoor dat het verkeer dat op jouw domein komt doorgestuurd word naar de infrastructuur van Digital Ocean.

De Digital Ocean nameservers

Domein toevoegen aan Digital Ocean

Na het aanpassen van je nameservers is het nodig om je domein toe te voegen aan je project. Het is noodzakelijk om deze stappen in de juiste volgorde te doen. Zolang je nameservers niet in de richting van Digital Ocean wijzen ga je je domein ook niet kunnen toevoegen aan je project.

Hou er ook rekening mee dat wijzigingen in DNS tot 24uur kunnen duren eer ze verspreid zijn over alle DNS servers maar in de praktijk gaat het dikwijls binnen de 30 minuten gebeurd zijn.

Om de pagina te bezoeken waar je je domein kan toevoegen klik je op de link zoals in onderstaande screenshot.

Een domein toevoegen

Dan kom je in onderstaande pagina terecht. Daar geef je je domein in en selecteer je aan welk project dat moet toegevoegd worden. Zo simpel als dat is het.

Als alles goed verloopt komt het domein onderaan dit scherm in de lijst. Klik nu op het zonet toegevoegde domein en kijk even na of al jouw DNS records aanwezig zijn. Diegene die je mist voeg je handmatig toe.

DNS instellingen

Ghost setup

Nu kan je eigenlijk de setup van Ghost gaan doen. Deze start volledig automatisch wanneer je inlogt via SSH op je droplet. Het ip-adres vind je naast de naam van je droplet. Je logt in via SSH onder de naam root, het commando is.

ssh root@het.ip.adres.van.do

Er zal je eerst gevraagd worden om je wachtwoord te veranderen, dit is om de veiligheid te verhogen aangezien dit een gegenereerd wachtwoord is dat via plain email is verstuurd. Uiteraard heb je dit niet als je inlogt met je private key.

Het root wachtwoord aanpassen

Nadat je dit hebt gedaan zal er vanalles op je scherm passeren en moet je even wachten tot eer de setup er klaar voor is. De setup betreft persoonlijke keuzes dus ga ik deze in dit artikel niet doorlopen maar de start ervan ziet eruit zoals dit.

Starten van de Ghost setup

Na de installatie van Ghost

Ghost is geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Van nu af aan moet je zelf beslissen hoe je wil dat je blog bezocht kan worden.

Ik heb er voor gekozen om al mijn verkeer langs het  www verkeer om te leiden naar non www en alles via https. Uiteraard zijn dat keuzes die je zelf moet maken en voor alle mogelijkheden vind je een massa aan goede uitleg via een goedgeplaatste zoekopdracht.

Je kan nu in alle geval aan de slag met je nieuwe blog dus veel succes!