Hardware upgrade baby!

Hardware upgrade baby!

Vorige maand was het zover, eindelijk heb ik mijn werkstation een dikke upgrade gegeven. Ik dacht er al even over na maar wist niet wat de prijzen gingen doen met heel het Covid-19 gebeuren.

Begin April hakte ik de knoop door en heb ik een aantal parts besteld om mijn werkstation zijn upgrade te geven. Wat heb ik nu juist gedaan? Een aantal onderdelen zijn gerecycled, een aantal zijn nieuw.

De onderdelen die ik heb beslist om te recycleren zijn:

 • Wester Digital M.2 SSD 250GB
 • NZXT S340
 • Western Digital HDD 1TB
 • Casefans

Daarnaast heb ik de volgende onderdelen gekocht als upgrade:

 • AMD Ryzen 5 3600
 • MSI B450 Tomahawk Max
 • Sapphire RX5600XT
 • Corsair 16GB DDR4 3200
 • Corsair 550W PSU
Mijn systeemspecs

Naast het inbouwen van deze onderdelen heb ik ook gekozen om van linuxdistributie te wisselen. Vroeger gebruikte ik Pop OS en nu ben ik overgeschakeld naar Manjaro. Manjaro heeft een aantal voordelen ten opzichte van Pop OS waar ik gretig gebruik van maak aangezien ik een pak meer wil gaan gamen op deze machine.

 • Manjaro is een rolling release distro, ik kan dus steeds upgraden naar de laatste versie van mijn pakketten.
 • AUR, aangezien Manjaro is gebaseerd op Arch linux kan ik ook gebruik maken van de Arch User Repository. Dit is een repository voor de pakketmanager die onderhouden wordt door de gebruikers. Dit maakt dat quasi alle software die je normaal vanuit de broncode moet installeren gewoon via hier kan installeren.

Ik draai met andere woorden nu een superstabiel systeem met alle laatste toeters en bellen. Daarbij komt dat ik nooit nog mijn distributie moet upgraden naar een nieuwere versie door het rolling release karakter van Manjaro.

Gnome - Manjaro

Wat met de oude hardware?

De oude hardware wordt niet weggegooid maar gerecycleerd naar een home server. Er zullen nog een aantal harde schijven en een kleine SSD worden aangekocht om te gaan dienen als homeserver.

Over het hoe en wat er op de server zal draaien ben ik nog niet uit maar als de tijd rijp is zal daar vast en zeker een uitgebreide blog over verschijnen. Keep an eye out!

Wat zou jij doen als je de mogelijkheid had om een homeserver te bouwen? Welke software zou je erop draaien? Welk doel zou je eraan geven? Ik hoor het zeer graag in een reactie hieronder!