Gamen op Linux? De toekomst!

Gamen op Linux? De toekomst!

Linux & gaming, het gaat tegenwoordig beter dan ooit. Verscheidene tools zijn momenteel in de running om je spelervaring zo goed mogelijk te laten verlopen. We hebben Lutris, gamemode, DXVK, D9VK, Gallium nine en Valve die gamen op Linux een gigantische boost geven.

Kortom, de moment om gamen op Linux nog eens te promoten want het zal er alleen maar beter op worden!

Het zal er maar alleen beter op worden zeg je? Ja hoor! Waarom?

  1. Stadia, de gamestreaming service van Google, powered by Linux.
  2. Steam OS, een linuxdistro gemaakt door Valve, om te gamen!
  3. Steam Play, 1 vinkje zorgt ervoor dat zeer veel Windows games op Linux werken. Zonder poes pas.
  4. De eerste tests duiken op waarin Linux betere scores haalt in spellen die zelfs alleen voor Windows gemaakt zijn. Bekijk onderstaand filmpje maar eens.

Het is natuurlijk nog maar het begin maar aangezien Linux een besturingssysteem is dat beter omspringt met jouw systeemresources dan eender ander kan het niet anders als beter draaien en langer meegaan. Als voorbeeld, mijn computer gebruikt +- 1GB geheugen om te draaien, wanneer deed de concurrentie dat nog eens?

Welke games speel ik?

Ik kan schrijven wat ik wil maar ik wilde je toch even wat insight geven in wat ik speel. Aangezien niet alles werkt doe ik altijd een beetje onderzoek naar wat ik kan draaien. Hiervoor gebruik is de volgende websites:

Deze sites geven een mooi overzicht van welke games werken en welke niet. Op de Lutris website kan je op de install links drukken om het spel geoptimaliseerd te laten installeren via het Lutris programma. Fear not! Dit is allemaal geen rocket science en met een klein beetje ervaring erin lijkt het geen extra moeite meer.

Het voordeel van Lutris is dat je gebruik kan maken van installatiescripts die anderen voor jou hebben gemaakt. Alweer een voordeel van een opensource community!
Lutris

Alle screenshots die je in dit artikel vindt zijn eigenhandig genomen als bewijs dat het spel wel degelijk werkt.

Minecraft

Vaste lezers weten het al maar Minecraft is een van mijn favoriete games aller tijden. Een combinatie van je verbeelding tot leven laten komen en items verzamelen. Top! Op deze moment speel ik online op de server van Arrow's realm, lees er zeker mijn artikel over!

Minecraft aankopen via Mojang

Minecraft

Astroneer

Alweer een spelletje in de reeks, verzamel, exploreer en bouw is Astroneer. Betere graphics als Minecraft en een spacy jasje. Kortom, een succesverhaal voor de spacelovers onder jullie.

Je kan Astroneer kopen via Steam.

Astroneer

Trackmania

Een gouwe ouwe is deze maar hij blijft steeds even leuk. Racen tegen elkaar met allemaal dezelfde wagen en puur op skills. Een van de eerste esports naar mijn gedacht. Het is een Windows game die perfect op Linux draait onder Proton.

Je kan Trackmania kopen op Steam.

Trackmania

Rise of the Tomb Raider

Inmiddels de voorlaatste in de franchise maar Tomb Raider is en blijft gewoon een leuke mix van combat en puzzels. De graphics zijn super en een mooi voorbeeld dat triple-A games op Linux een feit zijn.

Je kan Rise of the Tomb Raider kopen op Steam.

Rise of the Tomb Raider

Crash bandicoot

Deze gaat al mee sinds het Playstation 1 era en heeft zijn remastered versie dubbel en dik verdient. Een grappige parcoursgame met leuke graphics en in dit geval alle 3 de Crash Bandicoot games in 1. Dat staat garant voor uren spelplezier inclusief lachen, gieren & brullen!

Je kan Crash Bandicoot kopen op Steam.

Crash Bandicoot N. sane trilogy

De net opgenoemde spellen speel ik op deze moment regelmatig. Ik ga zeker nog blogs maken over spellen die goed lopen op Linux maar ondertussen heb je al 5 leuke spellen om je tijd mee te vullen.

Veel plezier en till next time!