Een NFS share gebruiken, hoe doe je dat?

In het vorige artikel hebben we een NFS share aangemaakt maar hoe gebruik je die nu? Ik leg je het snel even uit stap voor stap

Een NFS share gebruiken, hoe doe je dat?

Als eerste blog van 2021 ga ik het zoals beloofd hebben over het gebruiken van een NFS share. In mijn vorige blog hebben we namelijk samen een NFS share opgezet die we natuurlijk willen gebruiken op onze desktop of laptop. Heb je dat artikel niet gelezen dan zou ik je ten stelligste aanraden dat eerst eens te doen.

Je gaat de NFS share altijd koppelen aan een bepaalde map in je bestandsstructuur, eender welk besturingssysteem je gebruikt. Die map noemen we het mountpoint.

Aangezien ik als besturingssysteem Manjaro linux gebruik gaat deze handleiding daar op gebaseerd zijn maar de vertaling van de commando's naar bijvoorbeeld een Ubuntu gebaseerde distributie is dan ook zeer eenvoudig en laat ik volledig aan jou over.

Allereerst ga je de functionaliteit voor NFS ook installeren op je systeem. In mijn geval doe ik dat met het volgende commando.

sudo pacman -S nfs-utils

Als volgende stap ga je de map aanmaken waar je je NFS share aan wil koppelen. In mijn geval is dat de Fileshare map in mijn home directory. Dat doe je met het mkdir commando zoals je hier kan zien.

cd ~
mkdir Fileshare

Als je je afvraagt wat  ~ wil zeggen, dat is de korte notatie voor de huidige gebruiker zijn homefolder, in mijn geval /home/johnski.

Om onze fileshare manueel te koppelen aan de net aangemaakte map en ineens ook te testen dat alles werkt gebruiken we het volgende commando. Als er geen foutmeldingen opkomen en je kan je NFS share benaderen is alles goed gelukt en kan je verder gaan.

sudo mount -t nfs 10.10.1.5:/home/john/fileshare /home/johnski/Fileshare/

Als dit geen fouten oplevert zou je normaal gezien je gedeelde map moeten zien in je bestandsbeheerder zoals je op onderstaande screenshot kan zien.

NFS share zichtbaar in de bestandsbeheerder

Wanneer tot nu toe alles gelukt is gaan we beginnen aan het werk voor de luie mensen en dat is het aankoppelen van de share op een automatische manier. Hiervoor gaan we gebruik maken van het /etc/fstab bestand.

Zoals je op onderstaande screenshot kan zien ga je hier een aantal wijzigingen moeten aanbrengen. Je voegt een regel toe per share die je hebt gemaakt, de syntax wijst zichzelf uit.

/etc/fstab

Vooraleer we gaan herstarten ga je eerst je fstab bestand controleren op eventuele fouten door het volgende commando te gebruiken.

mount -a

Als je geen errors krijgt kan je op een veilige manier je systeem herstarten en heb je vanaf nu steeds automatisch je NFS share gekoppeld aan je systeem.

Succes!