Commento

Commento

Tot nu toe is de blog niet voorzien van een reactiesysteem. Waarom niet hoor ik je al zeggen? De reden is dat het systeem dat ik gebruik standaard geen reactiesysteem in zich heeft.

Ghost blog wil een gestroomlijnd systeem zijn out of the box dus implementeren ze dit niet, al is het standaardthema wel voorzien om dit op een eenvoudige manier zelf te doen.

Om bovenstaand probleem te kunnen tackelen zijn er een aantal opties die je moet overwegen om te gaan gebruiken. Zo is er onder andere:

  • Facebook comments
  • Disqus
  • Just comments
  • ...

Dit is een kleine greep uit het aanbod maar allemaal bezitten ze wel een dikke con voor mij. Is het niet privacygerelateerd dan is het wel de prijs, de layout, enz... Ik had de hoop om een eerlijk reactiesysteem te kunnen implementeren wel een beetje opgegeven tot ik eerder deze week belandde bij Commento.

Commento is een volledig transparant reactiesysteem die niks trackt, een mooie simpele layout heeft en makkelijk te implementeren is.

Dat vindt ik ook belangrijk aangezien Ghost geen child themes heeft waardoor ik bij elke update de wijzigingen opnieuw zal moeten doorvoeren.

Er is een gehoste versie waar je voor betaald wat je wil met een minimum van 5 USD per maand  maar het kan ook gratis als je het systeem host op je eigen server en dat is net wat ik zal doen.

Wanneer ik mij ga bezighouden met de implementatie van Commento is nog niet bekend maar het zal  zeker en vast goed verspreid worden over de Nerdistan socials!