Chrome out , firefox in!

Chrome out , firefox in!

Een werkpunt voor mij, misschien wel het grootste werkpunt van allemaal, is het zoveel mogelijk verwijderen van Google software uit mijn arsenaal. In één van mijn vorige posts schreef ik het al, ik ben tegen de befaamde vendor lock-in en Google is toch één van de grote bedrijven die zich daar schuldig aan maakt. Dit & privacy zijn de grote redenen waarom ik dit vrij grote project opstart.

Aangezien ik momenteel redelijk wat Google services gebruik ga ik de uitstap naar betere alternatieven, althans voor mij toch, gefaseerd doen. Anders gaan de veranderingen te drastisch zijn en gaat dat mijn productiviteit niet ten goede komen.

Fase 1: wisselen van browser

In eerste instantie ga ik de wissel maken van browser. As we speak maak ik gebruik van Mozilla Firefox en heb ik Google Chrome eruit geflikkerd. Hierbij moet ik wel zeggen dat ik eerder gebruik maakte van Chromium browser ipv de standaard Chrome.

Qua gebruik ondervind je weinig verschil tussen beide browsers maar de verschillen zitten onder de motorkap. Zo kan je bij Firefox heel makkelijk instellingen gaan maken die je privacy en veiligheid op het WWW enorm ten goede komen. Zo heb ik er direct voor gekozen dat websites mij niet mogen volgen en heb ik mijn instellingen op strikt gezet. Websites die hierdoor niet meer zouden werken worden eenvoudigweg niet meer bezocht.

De privacysettings van Firefox

In Chrome heb je ook wel wat privacyinstellingen maar die zijn minder makkelijk vindbaar voor de gebruiker, dit wijst er voor mij op dat Google eigenlijk niet graag heeft dat je die gebruikt.

Opmerkelijk is dat dezelfde instellingen als bij Firefox aanwezig zijn in de nieuwe editie van Edge, de browser van Microsoft. Het doet me plezier dat een bedrijf zoals Microsoft toch een beetje zijn visie bijstelt door het maken van een browser gebaseerd op bewezen technologie, die browser opensourced, publiceert voor alle grote OS'en én er nog eens deftige instellingen insteekt qua bescherming van zijn eindgebruikers.

De laatste tijd focust Microsoft zich meer en meer op de Linuxwereld, zo hebben ze al een paar pakketten hun broncode opengesteld en/of gepubliceerd voor Linux zoals Visual Studio  Code, Microsoft Edge, enz...

Trouwens, wist je dat op Microsoft Azure meer Linux draait als Windows? Ik vind dat vreemd :)

Vrijheid van keuze

Nog een van mijn stokpaardjes, vrijheid in het maken van keuzes. In Firefox moet ik echt geen moeite doen om bepaalde keuzes in te stellen. Zo kon ik moeiteloos Duckduckgo selecteren als standaard zoekmachine in plaats van Google. Wil je meer weten over Duck Duck Go? Klik dan even door naar hun website.

Instellen van je favoriete zoekrobot

Samengevat

Op deze moment van schrijven, 30 Januari 2020, heb ik onderstaande Google producten geband uit mijn leven:

  • Google Chrome
  • Google zoekrobot

Vanaf nu zal het aanpassen worden en zoeken naar best practices op alle vlakken. Daarnaast ga ik op zoek naar alternatieven voor andere producten die ik gebruik van Google, hoe dat gaat lees je later nog over!

Heb jij tips voor mij om deze switch makkelijker te maken dan hoor ik ze zeker graag. Wil je gewoon een reactie plaatsen? Feel free to do it!