Bagan, het bordspel

Bagan, het bordspel

Onlangs had ik de kans om bij Gert van Spelletjes enzo een prototype te spelen van een spel dat dan gekickstart werd, Bagan.

Bagan, het bordspel

Bagan is een spel dat zich heeft gebaseerd op de tempels die je vindt in Bagan, Myanmar. De auteur, Eva De Leersnyder, kwam op dit idee tijdens haar reis door Myanmar. Zo gezegd, zo gedaan en een paar jaar later na veel aanpassen en playtesten is het spel klaar voor het grote publiek. Ik heb het gespeeld en geef je een kijkje onder de motorkap.

Speluitleg

De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk punten te gaan scoren door het bouwen van mooie tempels, hoe hoger de tempel hoe meer punten ie waard is maar heb je een te lage tempel dan levert ie strafpunten op.

De tempels uit Bagan
2 afgebouwde tempels

Opstelling

 • Neem van elk bouwstuk 1 opzij voor de bouw van de centrale tempel.
 • Spelers kiezen een kleur en leggen hun startkaarten voor zich neer, de puntenkaart leg je naast je als geheugensteuntje.
 • Spelers nemen hun bouwmeesters en plaatsen 1 op een bouwgrond en de andere 3 in de bouwschool.
 • Plaats de boeddha's op hun aangewezen plaats op het bord.
  IMG_20191007_202429192
 • De aardbevings-, avond- en nachtkaarten worden apart geschud. Daarna leg je de avondkaarten op de nachtkaarten. Dit is dan de deck met actiekaarten. Leg die op hun plaats op het spelbord en de stapel aardbevingen ook.
 • De middagkaarten worden ook geschud en deze kaarten worden gedraft onder de spelers tot eer elke speler er 2 heeft.
Klaar om te spelen

Je beurt spelen

Wanneer je aan de beurt komt doe je dit:

 1. Verplaatsen van bouwmeester(s) op bouwgronden en de bouwschool.
 2. Gooien met dobbelstenen OF het verplaatsen van een bouwstuk.
  IMG_20191007_201151173
 3. Per bouwmeester die je hebt in het beginnersvak van de bouwschool mag je kaarten trekken.

Let op: Fase 2 & 3 mag je door elkaar haspelen.

Aardbevingen

Er zijn 2 oorzaken die aardbevingen verwekken, dit gebeurt door:

 • 2 aardbevingsymbolen te dobbelen.
 • Een aardbevingskaart te trekken.

Je kan uiteraard al raden dat een aardbeving geen goed nieuws is als je probeert om tempels te bouwen maar eigenlijk valt het nog vrij goed mee vind ik persoonlijk. Afgebouwde tempels zijn namelijk niet onderhevig aan aardbevingen. Verder heb je ook nog de boeddha's die bepaalde gebieden beschermen.

Htilomino beschermd door boeddha

Een aardbeving wordt afgehandeld als volgt, de speler die de aardbeving veroorzaakt trekt een aardbevingskaart waar een gebied en de kracht opstaat. Dan kijkt elke speler naar hun gebieden met die naam die niet beschermd zijn door boeddha en verwijderen alle bouwstenen tot en met grootte 4. Als je tempel dus is gebouwd op een fundering van blokje nummer 4 is je hele tempel weg.

Einde van het spel

Het einde van het spel wordt aangekondigd wanneer:

 • Alle actiekaarten op zijn.
 • De centrale tempel is afgebouwd.

Als aan één van deze voorwaarden is voldaan mag de speler die de trigger veroorzaakt zijn beurt nog uitspelen en dan is het tijd voor de puntentelling.


Naar mijn persoonlijke mening is Bagan toch een zeer leuk spel. Er zitten toffe mechanieken in, het speelt vlot en in het spel dat wij speelden was er weinig  tot geen downtime. Ik stelde me wat vragen bij de keuze van de spelmaterialen omdat ik ze niet zo goed bij elkaar vond passen maar het is dan ook een prototype, geen idee wat de uiteindelijke versie zal zijn.

Het opvolgen van de spelrondes gebeurt met het afbouwen van de centrale tempel, net zoals bij de kathedraal, wat wel een leuke dimensie geeft aan het o zo saaie rondes tellen. De tekenstijl krijgt van mij een dikke plus en het feit dat het spel snel te leren is met de simpele regels en er toch in slaagt om je hartverscheurende keuzes te laten maken maakt het helemaal af!

Van mij krijgt Bagan een mooie 4 op 5. Knap gedaan!