Android 11 privacy mode

Android 11 privacy mode

Een van de verwijten die Android krijgt is het het feit dat het zijn gebruikers constant volgt. Dit is geen alleenstaand geval, zijn concurrentie doet het ook maar daarom is het niet ok. Veel van jullie vinden het ok bepaalde "gratis" diensten te betalen met jouw gegevens of privacy.

Voor wie het niet weet, Google verdient het meeste centen met dataminen. Dat wil zeggen dat ze zo veel mogelijk data proberen te verzamelen waar ze analyses op uitvoeren. Op die manier kunnen ze een heleboel data verkrijgen. Zo kunnen ze je "volgen", zien wat je graag doet, waar je graag komt en met wie. Met die gegevens is het dan niet zo moeilijk om jou de gepaste advertenties te tonen om op die manier zoveel mogelijk te verdienen.

Letwel, bovenstaande uitleg is maar een topje van de ijsberg. Er is veel meer mogelijk maar daar gaat deze blog niet over.

Hoe zet je privacymodus aan?

Een echte privacy modus is het niet maar je kan wel al jouw sensoren van je toestel afzetten. Op die manier is er toch al een hoop data die niet te verkrijgen zijn.

Allereerst dien je te beginnen met het aanzetten van de ontwikkelaarsmodus, dit doe je door naar het volgende scherm te gaan. Daar tik je 7x op het buildnummer. Je krijgt dan de melding dat je ontwikkelaar bent.

Je gaat er naartoe via instellingen - Over de telefoon, dan scroll je helemaal naar beneden en zie je buildnummer staan.

Daarna verschijnt er in jouw menu een menu voor ontwikkelaars. Daar kan je allerhande verborgen instellingen doen. Die instellingen gaan we nu gebruiken om je Androidsmartphone een beetje meer privacyrespecterend te maken.

Het ontwikkelaarsmenu vind je via instellingen - systeem - geavanceerd. Daar vind je ontwikkelaarsopties zoals te zien is op onderstaand scherm. Als je dat aanklikt kom je uit op dit scherm.

Je scrolled een klein beetje naar beneden en dan klik je door op het menu "Ontwikkelaarstegels voor snelle instellingen". Daar moeten we zijn. In dat menu aangekomen zet je de toggle aan voor "Sensoren uit". Van nu af aan kan je vanuit je sneltoetsen je sensoren uitzetten.

Met sneltoetsen bedoel ik de tegeltjes waarmee je je WiFI, BlueTooth en dergelijke snel kan uitzetten.

Succes ermee!