14 Dagen op stap met een degoogled smartphone, hoe is dat?

14 Dagen op stap met een degoogled smartphone, hoe is dat?

Toen ik mezelf heb verwijderd van de sociale media heb ik het ook even gehad over de andere maatregelen die ik heb genomen om mijn digitale vrijheid en privacy te beschermen. Heb je dat artikel niet gelezen hebt dan raad ik je aan dat nu eerst even te doen.

Zoals ik daar heb beschreven heb ik mijn Pixrel 3a uitgerust met Graphene OS. Het is een OS dat allerlei voorzieningen heeft genomen ten voordelen van digitale privacy en cybersecurity. Zo is er niks aanwezig van alle nutteloze tracking die big G bij Androidgebruikers doet.

Een zeer groot verschil waar je toch aan moet wennen is het feit dat er geen Google Play services zijn geïnstalleerd. In de praktijk wil dit zeggen dat je niet beschikt over een Play Store en dergelijke. Er zijn alternatieven genoeg om apps op je telefoon te zetten maar er zijn toch wel een aantal apps die gewoon niet zullen werken. De vraag die je je dan moet stellen is: wil ik deze app wel als al die tracking stuff erin zitten? Bij mij is dat nee, ik zoek wel een alternatief! Daarnaast kan je uiteraard ook geen betalende apps installeren maar daar zullen de meesten geen probleem mee hebben.

Alternatieve appstores

Aurora Store

De Aurora Store is een alternatieve store die je kan installeren. Deze store lijkt sterk op een kopie van de Play Store maar dan alleen met de gratis apps die je kan gaan installeren. Een kleine sidenote, niet alle apps die erin staan werken zonder de Play services maar dat zie je dan wel zelf.

Je installeert Aurora vanuit F-Droid: Downloadlink

F-Droid

De F-Droid store vind ik persoonlijk de beste van de twee. Waarom? Deze store bevat eigenlijk allemaal open en vrije software. Dit is iets waar ik als Linuxuser wel heel blij van word. Het is zeker de moeite om daar in te gaan kijken omdat er naar mijn mening soms betere apps instaan als alternatief op de originele apps uit de Play store.

Downloadlink voor F Droid.

Mijn ervaring tot nu toe!

Momenteel ben ik nog steeds tevreden met mijn overstap naar een degoogled phone. In combinatie met een allways -on VPN ben ik actief bezig met het bewaking van mijn online privacy en security. Daarnaast gaat mijn batterij veel langer mee en werkt de telefoon echt snappy. Eindelijk een “stabiele” Android ervaring? Toch al een beetje.

Het is net als een overstap van Windows naar Linux, je moet ook een aantal alternatieven opzoeken maar dat vind ik niet erg, in tegendeel.

Over een paar weken mag je je nog eens verwachten aan een follow-up post over mijn overstap, ik ben benieuwd of ik dan nog steeds zo tevreden zal zijn over mijn switch.

Tot dan!

Reacties zijn gesloten.